26 травня 2017 року на базі центральної районної бібліотеки у місті проводилася Всеукраїнська науково-практична конференція «Князі Острозькі в історії Центрально-Східної Європи: минуле і сучасність». Науково-просвітницький захід організовано за ініціативи та підтримки міського голови Миколи Мельничука, кафедри історії Кам’янець-Подільського Національного університету ім. І. Огієнка (завідувач кафедри - доктор історичних наук, професор Анатолій Філінюк), відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини виконкому міської ради (керівник - Василь Муляр). У конференції взяли участь науковці, історики, краєзнавці, представники громадськості Хмельницької, Вінницької, Чернівецької, Тернопільської, Рівненської, Волинської, Житомирської областей, м. Києва та Дніпра.

Науково-практична конференція приурочена до річниці з дня народження засновника нашого міста князя Василя-Костянтина Острозького та мала на меті привернути увагу громадськості до відродження історико-архітектурної спадщини князів Острозьких у Старокостянтинові, зокрема їх резиденції -  родового замку, а також до вшанування пам'яті Василя-Костянтина Острозького, подальшого поглиблення вивчення його діяльності та інших представників роду Острозьких.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся міський голова Микола Мельничук. "Хочу, щоб ця наукова конференція стала важливим кроком на шляху повернення історичної правди про справжніх патріотів та видатних українських державних діячів – князів Острозьких, ім’я яких було несправедливо забуте в радянські часи. ЇЇ проведення сприятиме приверненню уваги держави, громадськості, благодійників, меценатів та усіх небайдужих громадян до проблеми відновлення Князівського Замку у Старокостянтинові", зазначив міський голова.

Під час роботи пленарних та секційних засідань учасники конференції виступили з грунтовними доповідями. Окрім дослідження життя та діяльності князів Острозьких, науковці також торкнулися широкого кола питань з давньої та новітньої історії  Волині та Поділля - українських територій, до відродження та розбудови яких свого часу мали пряме відношення князі Острозькі.

За результатми проведення науково-практичної конференції «Князі Острозькі в історії Центрально-Східної Європи: минуле і сучасність» видано науковий збірник, який може стане незамінним помічником у вивченні славного минулого рідного краю.

Варто зазначити, що подібні науково-практичні конференції вже не вперше проводяться у нашому місті. Влада міста і надалі підтримуватиме ініціативи щодо проведення таких конференцій, які сприятимуть активізації вивчення історії Старокостянтинова, Південно-Східної Волині та України загалом.

 

 

 

 

 

 

Поділитися