31 жовтня 2017 року Старокостянтинів зустрів учасників науково-краєзнавчої експедиції «Історико-культурна спадщина Хмельниччини», організованої Національною спілкою краєзнавців України. У виконавчому комітеті міської ради відбувся прийом поважних гостей, науковців, голів обласних краєзнавчих організацій з усіх куточків держави на чолі з головою Національної спілки краєзнавців України, доктором історичних наук Реєнтом Олександром Петровичем.

Міський голова Микола Мельничук привітав учасників експедиції. Розповів про діяльність міської влади щодо відновлення замку князів Острозьких, збереження сторожової вежі Домініканського кляштору, про реконструкцію Меморіального комплексу та встановлення у місті пам'ятника Тарасу Шевченку.

В ході візиту делегації науково-краєзнавчої експедиції обговорено подальшу співпрацю Старокостянтинівської міської ради, громади міста, місцевого осередку краєзнавців (голова – Скрижевська Тетяна Михайлівна) з Національною спілкою краєзнавців України, з Хмельницьким обласним відділенням Спілки на чолі з доктором історичних наук, професором Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка Левом Васильовичем Баженовим, зокрема у питаннях збереження та відновлення історико-культурної спадщини Старокостянтинова.

Було піднято проблему популяризації історії міста на Всеукраїнському рівні, вивчення маловідомих його сторінок: діяльність Костянтинівської академії у 1599 році, перебування та діяльність у місті першодрукаря Івана Федорова у 70-х роках XVI століття, а також про гурток переписувачів книг, який діяв при Свято-троїцькій церкві наприкінці XVI століття.

Голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт відзначив активну позицію міського голови Миколи Мельничука у питанні дослідження історії міста та надання всебічної підтримки у проведенні  науково-практичних історико-краєзнавчих конференцій, подальшого дослідження і популяризації минувшини древнього Старокостянтинова та Південно-Східної Волині загалом. Надзвичайно схвальна оцінка розвитку краєзнавчого руху у Старокостянтинові пролунала з вуст професора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, доктора історичних наук Савченка Григорія Петровича, від начальника Державної інспекції навчальних закладів України Міністерства освіти і науки України, кандидата історичних наук Телячого Юрія Васильовича та інших науковців.

Відбулася екскурсія визначними місцями Старокостянтинова. Учасники експедиції відвідали: Меморіальний комплекс, Пантеон пам’яті жертв голодомору, пам’ятник Т.Г.Шевченку, замок князів Острозьких.

На завершення візиту науково-краєзнавчої експедиції, голова Національної спілки краєзнавців України Олександр Реєнт вручив міському голові Миколі Мельничуку та голові міської організації Спілки краєзнавців України Тетяні Скрижевській подяки за активну науково-дослідницьку та просвітницьку діяльність у популяризації історії рідного краю.

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися