27  грудня 2017 року у 42 Гарнізонному будинку офіцерів відбувся мистецько-просвітницький лекторій «В’ячеслав Чорновіл – людина-епоха» в рамках загальноміської патріотичної акції «Нації української цвіт», присвячений 80-ій річниці від дня народження Героя України, видатного політичного діяча, борця за незалежність України, дисидента, В’ячеслава Максимовича Чорновола.

У ньому взяли участь: громадськість міста, військовослужбовці, депутати міської ради представники виконавчого комітету, працівники галузі культури.

В програмі заходу були виступи заступника міського голови Тетяни Бондарчук, виступи-спогади представників громадськості міста, які особисто знали В’ячеслава Максимовича Чорновола та на початку 90-х років ХХ ст. були активістами місцевого Народного Руху: міського голови Миколи Мельничука, Олександра Лактіонова, Миколи Хіцінського , Сергія Стецька.

Головна теза усіх виступів: життя та діяльність В’ячеслава Чорновола є зразком справжнього патріотизму, самовідданості та нескореності у боротьбі за свободу і незалежність України цілої епохи -  другої половини ХХ століття та є прикладом для наслідування сучасним поколінням українських патріотів.  

Актуальна й понині його програма дій з об’єднання всіх державницьких сил задля спільної перемоги і побудови сучасної демократичної України. Важливо знати, аналізувати і виконувати його настанови: «Нам потрібні реформи, а не революції, - сила закону, а не закон сили; добробут народу, а не всенародні злидні; суспільна злагода, а не затята ворожнеча; демократія, а не диктатура»; «Україна починається з тебе» та інші.

Присутні мали змогу побачити відеофільм «Обличчя української історії. В’ячеслав Чорновіл», документальні кадри кінохроніки з виступами видатного українського політика буремного 1991 року, презентацію «В’ячеслав Чорновіл – людина-епоха» та дізналися, що сприяло формуванню у В’ячеслава Чорновола революційних рис характеру та національної самосвідомості. Працівники міської бібліотеки організували виставку тематичної літератури.

У виконанні голови місцевої "Просвіти" Лідії Ярохно прозвучала авторська поезія про В'ячеслава Максимовича Чорновола.

Наприкінці лекторію весь зал разом з народним аматорським хором "Доброслав" дружно виконав патріотичну пісню «А ми тую червону калину підіймемо…», яка була символом боротьби за незалежність України наприкінці 80-х – початку 90-х років ХХ століття.

  

  

Поділитися