Головна

 

30 січня бібліотека Старокостянтинівського НВК «Спеціалізована школа І ступеня, гімназія»  імені Героя України С.М.Бондарчука зібрала в своїй залі молодь міста, представників громадськості щоб згадати звитяги українських юнаків під Крутами. "Подвиг Героїв Крут - 100 років потому" під такою назвою пройшов круглий стіл з нагоди 100-річчя битви біля станції Крути.

Учні загальноосвініх навчальних закладів, учасники гуртка "Юний журналіст" міського центру дитячої та юнацької творчості взяли активну участь в обговоренні важливої дати Української Революції 1917 - 1921 років. 

Вітання від міського голови Миколи Мельничука учасникам заходу озвучив радник-помічник міського голови Юрій Мудрик.

Заступник міського голови Тетяна Бондарчук запропонувала побудувати дискусію довкола таких питань:

- Чому 100 років потому Герої Крут залишилися Героями України та зразком для наслідування для сучасної молоді?

- Життєва історія яких із Героїв Крут найбільше схвилювала Вас?

- Відповідальність суспільства за долю держави у дні випробувань крізь подвиг української молоді під Крутами. 

- Уроки, висновки, значення подвигу Героїв Крут.

Крім учнівської молоді свої думки висловили голова міської "Просвіти", активіст ГО "Об'єднання українок "Яворина" Лідія Ярохно, завідувач відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Василь Муляр та інші.

Учасники круглого столу дійшли спільного висновку, що завдяки мужності добровольців  під Крутами 29 січня 1918 року на кілька днів вдалося затримати просування російсько-більшовицьких підрозділів. Це мало важливе значення для визнання делегації УНР на мирних переговорах у Брест-Литовську та сприяло   міжнародному визнанню державності України шляхом підписання Брестського мирного договору. Водночас, гірким уроком бою під Крутами стала відсутність регулярної боєздатної армії УНР, що змусило вступити у нерівний бій з ворогом непідготовлених юних довровольців. Вони одні з перших у ХХ столітті віддали свої життя за вільну Україну.

Історія бою під Крутами ще раз доводить, що невід'ємним атрибутом і гарантом державності України є власні потужні збройні сили. Через їх відсутність 100 років тому українська державнісь зазнала поразки. Саме завдяки відродженій українській армії вдалося зупинити просування російської агресії на початку ХХІ століття та відстояти нашу незалежність.

Круглий стіл організовано управлінням сім'ї та молоді спільно з міським центром дитячої та юнацької творчості управління освіти за підтримки відділу кульури, туризму та охорони культурної спадщини виконачого комітету міської ради.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.