01 березня в 42 Гарнізонному будинку офіцерів відбулася непересічна подія - відкрив свої двері Музей АТО, який став чи не першим в області музеєм про неоголошену російсько-українську війну початку ХХІ століття.

У церемонії відкриття музею брали участь: військовослужбовці Старокостянтинівського гарнізону - учасники антитерористичної операції, родини загиблих Захисників України, громадські організації "Учасники АТО м. Старокостянтинова", "Творча Сотня "Рух до перемоги", Всеукраїнське об'єднання українок "Яворина", воїнів-афганців, волонтери, міський голова Микола Мельничук, начальник управління соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради Наталія Шабельник, депутат Хмельницької обласної ради Вадим Лозовий, мешканці та гості міста.

До присутніх на відкритті музею звернувся міський голова Микола Мельничук. Він подякував ГО "Учасників АТО м. Старокостянтинова", усім спонсорам, меценатам та небайдужим громадянам за зусилля докладені у створенні в місті з славними військовими традиціями Музею АТО.  Вкотре закликав усіх бути єдиним народом у боротьбі з російським агресором.

Голова громадської організації "Учасники АТО м. Старокостянтинова" Сергій Жмурко зачитав імена усіх підприємців та громадян, які допомагали у створенні Музею АТО, висловив їм вдячність, а також подякував  міській та районній владі за надану підтримку.

До присутніх з вітальним словом також звернулися: заступник начальника гарнізону з морально-психологічного забезпечення підполковник Ігор Білан, депутат Хмельницької обласної ради, який надав відчутну допомогу у створенні Музею АТО, Вадим Лозовий, кавалер ордена «За мужність» ІІІ ст., «кіборг» - захисник Донецького аеропорту Андрй Казмірчук. 

Родини Захисників України загиблих у зоні АТО та Героя України Сергія Бондарчука отримали букети квітів від бійців гарнізону, котрі побували в гарячих точках Донеччини та Луганщини. 

З патріотичними піснями виступили неодноразові учасники культурно-мистецьких вояжів у зону АТО -   артисти Творчої Сотні "Рух до перемоги" та 42 Гарнізонного будинку офіцерів.

Право перерізати стрічку на відкритті музею було надано дітям батьків загиблих у зоні АТО воїнів-Старокостянтинівців.

Отець Юрій Ланик та отець Степан Капустинський провели спільний молебень та освячення музею.

Ведучою урочистого заходу була знана волонтерка, письменниця, голова ГО "Творча Сотня "Рух до перемоги" Оксана Радушинська.

В музеї представлені світлини загиблих Старокостянтинівців, які віддали свої життя захищаючи рідну Вітчизну у 2014 - 2017 роках, стенди, експонати (військова форма, особисті речі), присвячені учасникам АТО, волонтерам, Герою України Сергію Бондарчуку. За словами творців музею, його експозиція буде постійно оновлюватися і поповнюватися новими експонатами.

Музей АТО стане місцем вшанування пам'яті загиблих земляків - борців за незалежність і єдність України і важливим атрибутом національно-патріотичного виховання підростаючого покоління, молоді, усіх мешканців нашого міста і Старокостянтинівщини загалом.

  

Поділитися