22 березня в замку князів Острозьких учнівська молодь міста, усі, хто цікавиться історією рідного краю мали можливість зустрітися з доктором філософських наук, заслуженим діячем науки і техніки України, професором, проректором з навчально-наукової роботи Національного університету «Острозька академія», дослідником минувшини Південно-Східної Волині та роду князів Острозьких Петром Кралюком.

Вчитель історії і правознавства ЗОШ №8 Оксана Цісар представила почесного гостя та зробила короткий опис його наукової діяльності. Повідомила, що він є автором численних наукових праць з історії, філософії, релігієзнавства, політології, літературознавства, в тому числі монографічних досліджень та художніх творів. 

Слухаючи вченого, можливо вперше учасники зустрічі дізналися про діяльність друкарні в Костянтинівському замку у 80-х роках XVI ст., школи, до якої міг мати відношення відомий український письменнник і богослов Мілетій Смотрицький; про те, що саме замок у Старокостянтинові став найбільшою фортифікаційною спорудою з усіх, які заснували князі Острозькі та інші цікаві факти і припущення про минуле нашого краю.

Від імені міського голови Миколи Мельничука вітання учасникам зустрічі та особисто професору Острозької академії передав радник-помічник міського голови Юрій Мудрик. Він висловив вдячність науковцю за його значний внесок у дослідження історії нашого міста періоду XVI - XVII століть.

Учасниками зустрічі зроблено пропозиції щодо проведення спільних з Острозькою академією історичних "Острозьких читань", інших спільних проектів щодо співпраці істориків, краєзнавців міста, міської ради з Національним університетом "Острозька академія".

Наприкінці зустрічі Петро Кралюк подарував історико-культурному центру-музею "Старий Костянтинів" ряд цікавих наукових видань, співавтором яких він є: "Острозька академія в філософській культурі України", "Василь Суразький: апологія православної традиції" та ряд інших.

Організатором зустрічі з вченим стала Тетяна Скрижевська, історик, голова міської організації Всеукраїнської спілки краєзнавців, за підтримки історико-культурного центру-музею "Старий Костянтинів" (директор Іван Горда) та відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини виконавчого комітету міської ради (керівник Василь Муляр).

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися