18 травня 2018 року напередодні Дня пам'яті жертв політичних репресій перший заступник міського голови Володимир Богачук та депутат міської ради Раїса Шумова відвідали 92-х літню мешканку Старокостянтинова Павлюк Ніну Пантелеївну.

Ще в молодому віці вона зазнала переслідувань від сталінського комуно-більшовицького тоталітарного режиму через свій патріотизм. Її звинуватили в пособництві оунівському підпіллю наприкінці Другої світової війни на території Рівненщини та засудили до позбавлення волі на 25 років. Ніна Павлюк (Новак) була заслана далеко на північ, в заполяр'я, в трудовий табір м. Воркута (Комі АРСР). Така доля спіткала багато сотень її земляків з Рівненської області.

Там, в неволі, з 1948 по 1955 роки вона працювала на цегельному заводі, який знаходився на території табору. Довелося багато чого пережити: важка каторжна праця, лютий мороз, холод, епідемія тифу. Лише після смерті Сталіна у 1953 р. Ніна Пантелеївна була звільнена достроково. 

Вже в період перебудови, відповідно до Закону УРСР від 17 квітня 1991 р. "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні"  Ніна Пантеліївна була реабілітована: з неї були зняті несправедливі звинувачення у так званій "зраді Батьківщині" та  антирадянській діяльності.

Перший заступник міського голови Володимир Богачук вручив продуктовий набір та побажав міцного здоров'я старенькій. Він зазначив, що Ніна Павлюк - одна з мільйонів українців, які стали жертвами сталінізму та комуністичного тоталітаризму. Тому не може бути ніякого прощення за злочини, вчинені радянською владою проти укрїнського народу у 30 - 50-і роки минулого століття.

Продуктовий набір було надано за сприяння Івана Антонюка, приватного підприємця, члена виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради. 

 

 

Поділитися