Головна

 

14 вересня 2018 року у рамках проведення заходів до Дня міста  відбулося урочисте відкриття пам’ятної дошки голові Директорії Української Народної Республіки (УНР) та Головному отаману військ УНР, визначній постаті Української Революції 1917 - 1921 років, незламному борцю за незалежність України  Симону Петлюрі.

У мітингу з нагоди відкриття дошки взяли участь міський голова Микола Мельничук, працівники виконавчого комітету, депутати міської ради, шкільна молодь, священики, громадськість.

Міський голова Микола Мельничук виступаючи перед учасниками мітингу наголосив, що Старокостянтинів є визначним містом в історії України. Саме  у нашому місті у 1919 році відбувся вишкіл українського війська, який приймав керманич Української Народної Республіки Симон Петлюра. У цій будівлі під його керівництвом проводилась урядова нарада. Тоді Старокостянтинів на кілька місяців став столицею Української Народної Республіки. Тому, ми Старокостянтинівці, маємо цим пишатися, зазначив Микола Мельничук. 

Водночас не можна забувати трагічні сторінки нашої історії, які засвідчують, що російське керівництво у різні історичні періоди, - від часів козаччини до сьогодення, - намагалося побороти будь-які прагнення українців до свободи, власної державності та знищувало керманичів національно-визвольного руху. Симон Петлюра став одним із жертв кремлівського режиму у 1926 році. Цього ми не маємо права забувати, сказав міський голова. 

У своєму виступу радник-помічник міського голови, історик Юрій Мудрик зупинився на основних сторінках біографії Симона Петлюри та навів аргументи, які спростовують міфи радянської історіографії про Петлюру.

Право відкрити пам’ятну дошку було надано міському голові Миколі Мельничуку та учениці 9-Б класу школи №1 Аліні Веселовській.

Настоятелі трьох храмів міста о. Степан, о. Юрій та о.Єрмоген провели обряд освячення дошки. 

Пам’ятну дошку розмістили на фасаді приміщення Старокостянтинівського міжшкільного навчально- виробничого комбінату. Саме у цій будівлі, яка майже сто років тому була міською гімназією, восени 1919 році відбулася урядова нарада за участі Симона Петлюри, головного отамана війська УНР, голови Директорії, військового та політичного керівництва Директорії УНР.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.