Головна

Щороку 30 вересня Україна відзначає День усиновлення. Це свято людяності, милосердя, великодушності, яке не випадково збігається з днем християнських святих Віри, Надії, Любові та матері їх Софії.

Право дитини на сім’ю закріплено на законодавчому рівні і перш за все – в Конвенції ООН про права дитини, Конституції України, Сімейному кодексі України. Тільки виховання в сім`ї відповідає найкращим інтересам дитини.

У разі, якщо дитина залишилась сиротою або позбавлена батьківського піклування, вона має право відповідно до законодавства бути насамперед усиновлена або влаштована під опіку, піклування, у прийомну сім`ю або дитячий будинок сімейного типу. Саме ці форми влаштування дитини є сімейними, тобто дають змогу дитині виховуватись і зростати в сім`ї. До інтернатного закладу дитина може бути влаштована тільки у разі, якщо було вичерпано всі можливості для її влаштування в сім`ю.

Безумовно, найкращою із всіх можливих на сьогодні форм влаштування є усиновлення дитини, тобто прийняття її у сім`ю на правах рідної. Тільки ця форма влаштування має наслідком втрату дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Усиновлення породжує між усиновлювачами та дитиною взаємні права та обов’язки, які передбачені Сімейним кодексом України для батьків та їхні біологічних дітей.

Дитина може бути усиновлена з будь-якої форми влаштування: опіки, піклування, прийомної сім`ї, дитячого будинку сімейного типу, інтернатного закладу, якщо вона перебуває на обліку як дитина, котра підлягає усиновленню. Слід зазначити, що усиновлення здійснюється в судовому порядку і не може відбуватися без згоди дитини.

Кількість дітей при усиновленні законодавство не обмежує. Ці питання мають для себе вирішувати усиновителі з урахуванням своїх можливостей і не лише фінансових. Важливим є рівень готовності прийняти дитину чи дітей з їхніми потребами та особливостями характеру, стану здоров`я і досвіду життя, здатності допомогти дитині, не лаштуючи її під себе, а за потреби – змінюватись самому.

У нашому місті проживає 17 усиновлених дітей, 6 дітей виховуються у прийомних сім’ях та 48 дітей перебувають під опікою та піклуванням громадян. Усі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, що перебувають на первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради, влаштовані у сімейні форми виховання.

З нагоди Дня усиновлення щиро вітаємо усиновителів, прийомних батьків, опікунів, піклувальників! Ви відкрили дитині своє серце, розділили з нею свою любов і душевне тепло. Хай повниться дитячим щасливим сміхом ваша домівка, хай ростуть здоровими і успішними ваші діти.

Служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради

28 вересня з 10 до 12 години відбудеться «гаряча» телефонна лінія служби у справах дітей виконавчого комітету міської ради «Як влаштувати дитину у родину. Крок за кроком» (за телефонним номером 3-23-20).

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.