Вчора, 11 жовтня під час робочої поїздки до Хмельницької області Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко відвідав Об’єднаний операційний центр сил багатонаціональних навчань «Чисте небо – 2018» (Clear Sky – 2018), що розташований на території військового летовища 7-ї Бригади тактичної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України у м. Старокостянтинові. У навчаннях беруть участь українські військові та військові країн-членів НАТО.

 

 

Президент проінспектував хід проведення цих навчань та переглянув польоти і демонстрацію бойових можливостей літаків, що беруть участь у навчаннях. Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України зустрівся з заступником Командувача силами Кібернетичного Командування Збройних Сил США генерал-лейтенантом Вінсентом Стюартом, а також поспілкувався з командирами бригад та інших підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України.

«Це найбільше навчання за останні чотири роки. В них задіяні понад п’ятдесят  літаків з восьми країн-членів НАТО і наші літаки – українських Повітряних сил. Мета навчань - нарощування рівня взаємосумісності нашої бойової авіації з повітряними силами збройних сил США та інших держав – членів Альянсу», - підкреслив Президент. 

Глава держави зауважив: «П’ять років тому наші літаки іржавіли на землі, а військові льотчики забули, що таке небо. А от сьогодні кожен з вас мав можливість переконатися у професійній майстерності наших бойових пілотів  - воїнів, які надскладні завдання виконують на рівних зі своїми іноземними колегами».

«Наші штурмовики, наші винищувачі, наші бомбардувальники знаходяться в повній координації  з центром управління, виконують бойові завдання разом з F-15, F-16 країн-членів НАТО і отримали найвищі оцінки з боку наших партнерів. Пишаємося українськими воїнами», - додав Петро Порошенко.

Під час зустрічі з військовими Президент зазначив, що за даними опитування громадської думки щодо ставлення  громадян до Дня захисника України, 62% підтримують впровадження нового свята. «На перший погляд, не так багато, як треба б було. Але ж -  не забуваймо, що ця дата в нашому офіційному календарі з’явилася лише чотири роки тому. Тому насправді цифру слід вважати високим показником довіри людей до української армії - Збройних Сил України. Впевнений, щороку вона і далі зростатиме», - зазначив Президент.

«Великою мірою це ваша заслуга, заслуга командирів бригад і полків. Приємно бачити стільки знайомих обличь. З більшістю вас бачилися на лінії зіткнення. Я згадую, як ми тиснули руки один одному на фронті», - сказав Президент та додав, що спілкування з бойовими командирами є надзвичайно корисним.

«Важливо для обороноздатності країни обмінятися з вами думками, як її надалі зміцнювати. Почесно, нарешті, перебувати в товаристві воїнів-героїв, які дали відсіч російським агресорам, які зробили і роблять вирішальний внесок в становлення сучасних Збройних Сил і в захист Вітчизни», - сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що «агресор добре і цілеспрямовано підготувався до загарбницьких дій». «Свою армію агресор зміцнював, а нашу через агентуру в українській владі – руйнував. Тим не менш, у 2014 році, сконцентрувавши всі наявні ресурси, завдяки мужності воїнів і потужному волонтерському рухові, який в найважчі час підставив плече, завдяки волі українського народу ми зупинили агресора. А надалі армія відновила боєздатність, набула бойового досвіду, наростила оперативні спроможності, покращила технічну оснащеність»,  - наголосив Петро Порошенко.  

Президент повідомив, що вже сформовано тридцять дев’ять бойових бригад та низку військових частин оперативного, тилового і технічного забезпечення, а на потенційно загрозливих напрямках створили угрупування сил, готових до відбиття агресії не лише зі сходу, а в тому числі й з кримського напрямку, з Придністров’я та півночі, було збільшено авіаційний парк та  бойовий склад зенітних ракетних військ, що дозволило посилити протиповітряну оборону держави.

 

 

Використано інформацію та фото з офіційного сайту Президента України - https://www.president.gov.ua 

 

Поділитися