24 листопада у місті відбулися меморіальні заходи до Дня пам'яті жертв голодоморів та 85 - ї річниці Голодомору 1932 - 1933 років - геноциду Українського народу.

Мешканці міста, священики, працівники виконавчого комітету міської ради на чолі міського голови Миколи Мельничука пройшли скорботною ходою по вул. Острозького до Пантеону жертв голодомору.

Там відбулося меморіальне зібрання, покладання квітів, встанорвлення лампадок та поминальна панахида за безневинно загиблими українцями під час голодомору 1932 - 1933 років. У виконанні учнів загальноосвітніх шкіл була представлена літературно-музична композиція.

Учасники меморіального заходу, мешканці міста о 16.00 взяли участь у Загальнонаціональній хвилині мовчання та Всеукраїнській акції "Запали свічку пам'яті".

Історична довідка.

У січні 1928 року сталінський режим запровадив насильницькі хлібозаготівлі. У селянських господарств держава примусово забирала більшу частину або й все вирощене зерно за значно заниженими цінами. У 1930 колективізація викликає масові протести і повстання в радянській Україні.  Оскільки українці мали досвід власної державності в ході революції  1917 - 1921 років, вони найактивніше чинили опір становленню радянського тоталітарного режиму, хлібозаготівлям та колективізації.  Тільки впродовж 1930 року в Україні відбулося понад чотири тисячі масових протестних виступів за участю до 1,2 млн селян. Упродовж перших семи місяців 1932 року на Україну припадає 56% від усіх антивладних виступів у Радянському Союзі.

Голодомор став ціоною, яку заплатив Український народ за прагнення до свободи та власної державності. Улітку 1932 року через наростання спротиву Й.Сталін із оточенням приймає рішення про організацію в Україні штучного голоду, щоб шляхом винищення частини населення не “втратити Україну”. Лише шляхом знищення мільйонів Українців, вчинивши геноцид під час голодомору тоталітарний режим на деякий час зумів остаточно приборкати український національний рух, упокорити селянство. 

Росія  не визнає голодомор 1932 - 1933 років геноцидом Українського народу. Оскільки як правонаступниця Радянського Союзу відповідно до норм міжнародного права, зокрема Конвенції ООН від 9 грудня 1948 "Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього" , РФ мала б понести відповідальність за злочин проти людяності - Голодомор 1932 - 1933 років. Щонайменше - мала б сплатити грошові компенсації мільйонам українцям, чиї родичі були знищені  під час Голодомору. 

 

 

 

 

 

 

Поділитися