Навчальний візит реалізовано Хмельницьким регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту «ПУЛЬС». Темою стало обговорення особливостей приєднання сільської громади до міст обласного значення. 

Старокостянтинів та Славута – два міста, які мають статус міст обласного значення. Славута вже більше року тому приєднала до складу міської ОТГ селищну раду, до складу якої входило 2 села – Варварівка та Голики, а Старокостянтинів лише готується до того, щоб об’єднати навколо себе села, що межують з містом. Тому такий візит – це необхідність і джерело корисної інформації перед процесом об’єднання громад навколо Старокостянтинова.

Делегацію привітав голова Славутської ОТГ Василь Сидор: «Ми будемо раді не лише розповісти вам про те, як проходив наш процес утворення громади, презентувати кращі практики роботи у різних напрямках, а й розповісти про проблеми з якими ми зіткнулися. Свого часу у нас теж виникали складності і неприємні ситуації, тому ми будемо раді, якщо наш досвід дозволить вам уникнути таких проблем».

Секретар міської ради Олександр Степанишин подякував за прийом делегації та можливість поспілкуватися з даного питання та на згадку подарував книгу про рід Острозьких.

У першій частині візиту славутські колеги розповіли про особливості приєднання сіл до міст обласного значення та про те, як сьогодні живуть села у Славутській ОТГ. Виступи доповідачів перетворилися у жваве обговорення і активний діалог, адже тема, дійсно дуже актуальна. Секретар Славутської міської ради Світлана Медведєва підготувала цікаву презентацію кращих практик, які вдалося реалізувати в місті. Керуюча справами Вікторія Крута розповіла, що саме Центр надання адміністративних послуг – це обличчя громади. В.о. старости сіл Варварівка та Голики Василь Конченко провів екскурсію найважливішими соціальними об’єктами сіл та розповів, що дало об’єднання із містом для жителів цієї території. «Ми стали частиною Славутської ОТГ трохи більше року тому. Але за цей час уже маємо чим похизуватися. Нам вдалося відремонтувати зал та покрівлю їдальні для наших учнів та дошкільнят у Варварівці, завершуємо ремонт Будинку культури у Голиках, на території, що у підпорядкуванні сільської ради встановлено більше десятка контейнерів для роздільного збору сміття, з’явилися кошти на ремонт доріг. І ці переваги бачить кожен житель» - наголосив в.о. старости.

Поділитися