Швидке реагування відбулося: тарифи на тепло і гарячу воду у цьому опалювальному сезоні не збільшаться – Асоціація міст України(АМУ) та Кабінет Міністрів України підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

З метою захисту громадян та забезпечення їх соціальних гарантій Старокостянтинівський міський голова Микола Мельничук виступив з ініціативою звернутись до Хмельницького РВ Асоціації міст України, до голови Асоціації міст України з листами про необхідність прийняття звернень до державних органів влади про врегулювання тарифної політики.

14 січня 2021 року відбулося онлайн-засідання голів громад АМУ в Хмельницькій області в якому взяв участь міський голова Микола Мельничук.

Під час засідання було ухвалено рішення направити колективне звернення від громад-членів АМУ в Хмельницькій області до Голови Асоціації міст України Віталія Кличка із проханням розглянути питання тарифної політики під час засідання Правління АМУ та ініціювати звернення до уповноважених органів з вимогою вжити відповідних заходів щодо негайного перегляду діючих тарифів, які збільшують фінансовий тягар для усіх споживачів природного газу та електроенергії .

15 січня 2021 року депутатами Старокостянтинівської міської ради було розглянуто та прийнято рішення «Про звернення депутатів Старокостянтинівської міської ради до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо  зменшення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Ініціатива міського голови Миколи Мельничука та звернення депутатів Старокостянтинівської міської ради були підтримані.

9 лютого 2021 року в залі Міністерства розвитку громад та територій України відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води між Кабінетом Міністрів України та Асоціацією міст України.

Від АМУ Меморандум підписали: Голова АМУ, Київський міський голова Віталій Кличко, Одеський міський голова Геннадій Труханов, Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, Бучанський міський голова Анатолій Федорук. По онлайн-відеозв’язку приєдналися: Дніпровський міський голова Борис Філатов, Львівський міський голова Андрій Садовий, Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

З боку Уряду - Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, Перший заступник Міністра енергетики України Юрій Вітренко, Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, а також Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв по відеозв’язку.

Меморандум був підписаний у присутності Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка, Виконавчого директора АМУ Олександра Слобожана.

 Підписавши Меморандум, сторони домовилися, що тариф на тепло та гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону не зростатиме, а підприємства комунальної теплоенергетики отримають природний газ в обсягах, що забезпечить стале проходження опалювального сезону.

Уряд погодився, що збитки комунальних підприємств, отримані від державного регулювання тарифів на тепло для населення в цьому опалювальному сезоні, будуть компенсовані до 1 жовтня 2021 року. Мінрегіон, Міненерго, НАК, АМУ спільно визначать фінансові джерела для цієї компенсації і розроблять відповідні законодавчі інструменти.

Важливим є те, що досягнуто домовленостей незалежно від політичних вподобань та партійного спрямування, Президенту України Володимиру ЗЕЛЕНСЬКОМУ вдалося об'єднати зусилля Уряду, Офісу Президента, міських голів, депутатів місцевих рад, щоб досягти спільного результату задля добробуту українців.

Поділитися