Головна

1

2 серпня мешканці села Грибенинка відсвяткували 516 річницю від створення населеного пункту.

На свято до мешканців села завітали заступники міського голови Олег БОРИКІН, Ольга ТРОЯН, заступник міського голови, начальник фінансового управління Валентина КАМІНСЬКА, керуючий справами виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради Наталія ШАБЕЛЬНИК. Гостинно зустріла гостей староста округу Ірина КОНДРАТЮК. В ході заходу заступник міського голови Олег БОРИКІН від імені міського голови Миколи МЕЛЬНИЧУКА привітав жителів села зі святом. У своєму виступі він зазначив, що село Грибенинка є одним із найстаріших населених пунктів у громаді. Він побажав усім міцного здоров’я, миру, злагоди та благополуччя, а селу – процвітання. Запевнив присутніх в тому, що міська рада прикладатиме максимум зусиль, щоб село розвивалося.

Якщо повернутися до історії, то перша згадка про село Грибенинка розміщена у праці ТЕОДОРОВИЧА "Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии", де зазначено, що за походженням село Грибенинка дуже древнє. У 1505 році князь Литовський відписав села Грибенинка, Сахнівці та Коліщенці у володіння Івашки Лабунського, від цього часу і датують заснування населених пунктів. Далі володіння селом Грибенинка перейшло до сина Івашка Лабунського Василя, а уже той, за борги передав його у 1560 році князю Костянтину Острозькому. У 1593 році воно входить до складу "Константиновской волости" князя Костянтина Острозького. В 1878 році в Грибенинці збудовано церкву на честь святого пророка Іллі. Саме від цього дня і визначено відзначати сельчанами День села - свято усіх його мешканців.

2 серпня, саме на Іллі, поблизу сільського клубу відбулося святкування Дня села. Перед клубом розгорнули виставку робіт народних умільців. Організатори свята підготували для сельчан чудову концертну програму, в ході якої вшанували старожилів, подружжя, які прожили у шлюбі не один десяток років, трударів полів, які своєю працею примножували славу села, багатодітних матері, талановиту молодь, воїнів, хто захищав кордони рідної держави у різні часи, хвилиною мовчання вшанували пам'ять про тих,кого уже немає із нами.

На свято у Грибенинку завітали учасники художньої самодіяльності із сусідніх населених пунктів громади. Зокрема музичні вітання дарували колектив "Зеленчанка" Зеленецького сільського клубу, аматори сцени Капустинського сільського будинку культури, муніципальний фольклорний ансамбль імені Володимира Ножки, учасники гурту "Берегиня". Свої виступи подарували керівник сільського клубу Любов Якимчук та учасниця художньої самодіяльності села Грибенинка Надійка Кондратюк. Особливо тепло мешканці села сприйняли виступ місцевої поетеси Марії Михайлівни Попадюк, яка прочитала поезії про рідне село.

"Стоїть, зціловане вітрами, колиска пісні та душі, тут чути ніжний голос мами, стежки дитинства вкрили спориші," - такими словами говорили ведучі свята про рідне село, кожен рядок сценарію був пронизаний теплотою, любов'ю та гордістю за свій край, які відгукувалися щирими та теплими посмішками на обличчях грибенинчан, скупою материнською сльозою, оплесками працьовитих, натружених рук.

А далі гостей пригощали запашним короваєм, смачною юшкою і солодощами, діти бавились на батуті та куштували солодку вату.

Уже сонце скотилося за обрій, завершилася концертна програма, а люди не поспішали розходитися додому, спілкувалися, фотографувалися, ділилися враженнями. До гостей підійшла усміхнена жінка та ніяковіючи попросила: "Напишіть будь-ласка у газеті подяку від жителів села за такий чудовий захід." Власне, так і робимо, не у газеті, проте на офіційній сторінці Старокостянтинівської територіальної громади, що висвітлює основні події нашої громади.

2

3

4

5

6

7 1

7 2 1

7 2 2

7

8

9 1

9 2

9 3

10 1

10 2

10 3

10 4

11 0

11

12

13

14

15

16

17

18

19

23

24

20

21

22

25

26

27

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.