1 4

Сьогодні відбулася робоча нарада із фельшерами Старокостянтинівської міської, Миролюбненської та Староостропільської територіальних громад, за участю старост, на якій піднімалося питання щодо погіршення епідемічної ситуації через новий штам COVID-19.

У нараді взяли участь начальник управління охорони здоров'я та медичного забезпечення виконавчого комітету міської ради Любов Бондар, директор КП"Старокостянтинівський центр первинної медико-санітарної допомоги" Анатолій Швець та директор КП "Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня" Людмила Гнатюк.

В ході наради було зауважено, що на сьогодні єдиним способом захистити себе від коронавірусної хвороби та зупинити поширення пандемії COVID-19 є вакцинація.

Начальник управління охорони здоров'я та медичного забезпечення виконавчого комітету міської ради Любов Бондар проаналізувала стан справ з вакцинації у нашій громаді. Вкотре закликала медичних працівників та старост посилити роз'яснювальну роботу на підвідомчих територіях щодо вакцинації.

1 1

З даного питання виступила заступник директора КП "Старокостянтинівський центр первинної первинної медико-санітарної допомоги" Тетяна Антименюк. Вона зауважила, що штам коронавірусу "дельта" є набагато небезпечнішим ніж попередні мутації вірусу тим, що значно збільшується ймовірність зараження та спостерігається важчий перебіг хвороби. Щоб захисти себе від хвороби необхідно отримати щеплення.

Наразі у територіальній громаді щеплення здійснюють чотирма вакцинами: Comirnaty від Pfizer-BioNTech, Moderna, CoronaVac від Sinovac Biotech і AstraZeneca (Covishield, SKBio). Усі вони передбачають застосування двох доз препарату. Сьогодні Цетром первинної медико-санітарної допомоги організовано три центри вакцинації, кабінет щеплень, виїзні мобільні бригади. Тетяна Антименюк звернула увагу присутніх на необхідність донести до населення рекомендацію про те, що із вакцинуванням необхідно поспішити, і зробити щеплення до початку нової хвилі підйому захворюваності, адже маємо негативний досвід, коли навесні люди вакцинувалися, але уже перебували в інкубаційному періоді, і тоді перебіг захворювання був значно важчий.

Сьогодні у КП "Старокостянтинівський ЦПМСД" знову відкрито ізолятор. Усі пацієнти, що звертаються із гострою респіраторною хворобою проходять тестування швидкими тестами. Станом на 8 вересня у Старокостянтинівській міській територіальній громаді на COVID-19 хворіє 14 осіб (4 - в КНП "Красилівська багатопрофільна лікарня", 10 лікуються амбулаторно).

"Сьогодні немає ніяких перешкод для того, щоб отримати щеплення. - наголошує директор ЦПМСД Анатолій Швець. - Закликаю усіх вакцинуватися. Це допоможе зберегти здоров’я та життя."

1 3

Поділитися