DSC 1590

24 липня відбулася цікава зустріч у нашій громаді. Із далекого італійського Мілану до Старокостянтинова завітала Марічка Забіяка — племінниця керівника групи ОУН Івана Ліщинського.

Ліщинський

Ця група діяла на теренах Старокостянтинівського, Красилівського та Остропільського районів. Окружний провідник ОУН по Камянець-Подільській області «Скоб» наказав групі Ліщинського перейти і заснуватися у Старокостянтинівському районі. Прибувши на місце, підпільники почали енергійну діяльність. Зблизилися з симпатиками руху і облаштували чотири конспіративних квартири. Одну з них згодилася утримувати колгоспниця Станіслава Киричук у с. Сковородки, жінка 50-ти років, полька за національністю. Із нею мешкала донька Марія, 1932 р. н., а другу доньку - Надію, 1933 р. н. «совєти» вивезли на роботу в Донбас. У Сковородках ще одну конспіративну квартиру утримувала Пелагея Дячук, яка проживала разом із племінницею Марією і її чоловіком Василем. Від вересня 1951 р. у Сковородках повстанці перебували тижнями і більше. За допомогою Дячуків налагодили шифроване листування зі «Скобом». Також підпільники мали квартиру і криївку в с. Веснянка (Свинна) у Олени Кравчук (1938 р.), де вперше побували в серпні 1951 р., восени квартирувалися в криївці по 2-3 тижні. Олена Кравчук також допомагала підпільникам із листуванням. Ще одна криївка, якою вони користувалися, була і в урочищі Жеребки (Підгірне). На Старокостянтинівщині були й інші такі квартири, але ними група користувалася менше. Встигли організувати такі квартири у селах Лажева, Сушки, Берегелі, Сахнівці де важливою квартирою була оселя Архипа Стопнюка. А на квартирі у с. Морозівка господиня оселі на другий раз не впустила повстанців і про їх відвідини заявила у райвідділ МДБ. У 1952 р. радянські каральні органи на Хмельниччині розпочали «зачистки» підпільних груп. Внаслідок зради окружного керівника ОУН «Скоби» ця група повстанців була ліквідована повністю в лютому 1952 р., а до березня 1954 р. були ліквідовані такі групи по області.

Родичка Ліщинського Марічка Забіяка родом із Тернопільщини, а в Мілані очолює громадсько-культурну організаціію «Відроджена Україна» і є координаторкою української суботньої школи. На це українська громада в Італії зважилася задля збереження своїх традицій і мови, що особливо актуально сьогодні, коли багато українців, шукаючи прихистку від війни, опинилися і в Італії. Пані Марічка розповіла, що навчання у школі, звісно ж, — українською мовою. Серед предметів, які вивчають діти суботньої школи в Мілані: українська мова та література, історія України, українознавство. Є також уроки музики, хореографії, заняття з психологом.

Під час нетривалого перебування на Старокостянтинівщині, Марічка Забіяка відвідала історико-культурний центр-музей «Старий Костянтинів» і Свято-Троїцька церкву — родинний храм князів Острозьких у Старокостянтинові. На завершення зустрічі пані Марічці вручили сувенірну продукцію і книги про Старокостянтинівщину, а також символічний подарунок — революційний прапор ОУН.

DSC 1492

DSC 1506

DSC 1520

DSC 1528

DSC 1534

DSC 1544

DSC 1558

DSC 1564

DSC 1568

DSC 1579

DSC 1594

Поділитися