На сьогоднішній день профспілкові організації створюються, як правило, в організаціях з великим штатом працівників. Організаціям з меншою кількістю персоналу доцільно замість утворення профспілки обирати уповноважену особу, що фактично виконуватиме функції профспілки, а саме – реалізовуватиме контроль за дотриманням прав співробітників в тому числі у сфері безпеки праці. Це визначено ст.41,42 Закону України «Про охорону праці».

     Правовий статус уповноваженого з питань охорони праці, обсяг прав, обов’язків, компетенції та відповідальності уповноваженого має бути чітко закріплений у нормативному акті організації  – «Положенні про діяльність уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці»  (далі – Положення).  В розробці проекту Положення приймають участь як роботодавець, так і трудовий колектив. Положення має бути складено на базі форми Типового положення, прийнятого Держгірпромнагляду 21.03.2007 року за наказом №56, з урахуванням особливостей діяльності самої організації. Остаточний проект Положення підлягає погодженню загальними зборами трудового колективу.

    Обрання уповноваженого здійснюється шляхом відкритого голосування співробітників. Для затвердження кандидатури уповноваженого достатньо простої більшості голосів. Протягом місяця з моменту його обрання уповноважений повинен пройти навчальний курс та інструктажі в сфері безпеки праці.

        У своїй діяльності уповноважений має керуватись законами України, підзаконними актами з питань охорони праці, установчим документом організації та відповідним Положенням. Основні обов’язки уповноваженого можливо об’єднати у наступні групи:

  • моніторинг впровадження нормативних актів України з питань безпеки праці в діяльності організації, установи, закладу;
  • перевірка відповідності прийнятих в організації правил вимогам законодавства;
  • контроль за дотриманням прав співробітників;
  • контроль за здійсненням документообороту та обліку з питань безпеки праці, правильністю оформлення внутрішніх документів (наприклад, актів розслідування комісії);
  • участь в розробці і погодженні колективної угоди, насамперед розділу «Охорона праці»;
  • розробка та вживання заходів спрямованих на покращення умов праці, захисту прав працівників, оптимізації виробничого процесу в частині мінімізації ризиків настання нещасних випадків та травматизму. У разі настання збою у виробництві або спричинені шкоди здоров’ю чи життю співробітників уповноважений повинен негайно повідомити керівника робіт і надати першу медичну допомогу постраждалому.

         Уповноважений зобов’язаний належним чином реалізовувати покладені на нього обов’язки та права. У випадку, якщо він не справлятиметься з його функціональними обов’язками, то за рішенням загальних зборів співробітників він може бути усунений з посади достроково.

         Права уповноваженого до основних прав, що належать уповноваженому за посадою, відносяться такі:

  • перевірка стану безпеки умов праці на підприємстві, установі, організації, закладі, тощо;
  • доступ до виробничих приміщень та документів щодо охорони праці, які ведуться в організації;
  • у разі виявлення порушень прав співробітників – вимагати усунення порушення від відповідальних осіб, або за самостійним рішенням звернутись за допомогою до відповідного державного органу;
  • при надмірній ризиковості робіт – вимагати припинення робіт, що створюють загрозу для співробітників організації;
  • брати участь в засіданнях комісії з охорони праці (якщо така комісія створена в організації) тощо.

       При здійсненні своїх повноважень уповноважений повинен враховувати інтереси і співробітників, і роботодавця. Слід пам’ятати, що від результатів роботи уповноваженого в значній мірі залежить ефективність і безпека виробничої діяльності організації. Безумовно, тільки спільними зусиллями роботодавців, контролюючих органів громадських організацій, робочих органів виконавчої дирекції Фонду можливо подолати наявні випадки байдужого і безвідповідального ставлення до безпечних умов праці, забезпечуючи збереження життя, здоров`я та працездатності громадян.

                                                                                      

Страховий експерт з охорони праці Старокостянтинівського  відділення УВД ФССУ В Хмельницькій області В.М.Дехтярук

Поділитися