Упродовж 2019  року Старокостянтинівською місцевою прокуратурою до суду спрямовано 35 обвинувальних актів відносно 34 осіб, які вчинили злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, з яких 1 неповнолітній.

Злочини у цій сфері– це діяння, які створюють загрозу заподіяння шкоди або заподіюють фактичну шкоду здоров’ю невизначеного кола осіб від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів.

Найбільше судом засуджено осіб за ст. 309 КК України. Цією нормою закону передбачена відповідальність за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту. Кваліфікуючими ознаками злочину є повторність, вчинення злочину за попередньою змовою групою осіб чи особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 308, 310, 317 КК України, або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих або особливо великих розмірах.

Покарання за санкцією вказаної статті передбачено від штрафу (у розмірі від 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) до позбавлення волі (на строк до 8 років).

Частиною 4 ст. 309 КК України передбачає спеціальну підставу звільнення від кримінальної відповідальності винної особи. Умовами такого звільнення є:

1) добровільний характер звернення особи до лікувального закладу;

2) початок лікування особи від наркоманії.

Особа визнається такою, що розпочала лікування від наркоманії, як у тих випадках, коли її поміщено в стаціонарний лікувальний заклад, так і тоді, коли її почали лікувати амбулаторно, а також коли вона поставлена на чергу для госпіталізації.

Крім того, особа, яка вчинила незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення чи пересилання прекурсорів ( ч. 4 ст. 309 КК України), звільняється від кримінальної відповідальності за ці діяння, якщо вона добровільно здала прекурсори, що призначалися для виробництва або виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин, і вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов’язаних із незаконним обігом прекурсорів, наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів..

Одну особу засуджено за ч. 2 ст. 307 КК України, за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а також незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, з кваліфікуючою ознакою вчиненого злочину, як повторність.

Покарання за санкцією вказаної статті передбачено у виді позбавлення волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна.

Під час досудового розслідування в минулому роції вилучено близько 1 000 грам канабісу та близько 400 гр. амфетаміну та ін.

Прокурор Старокостянтинівської місцевої прокуратури Олена Василенко

Довідково:

Наркотичні засоби – це включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у виді Таблиць І-ІV, затвердженого постановою КМ від 6 травня 2000 р. №  770,  речовини природного чи синтетичного походження, препарати, рослини, що становлять небезпеку для здоров’я населення у разі зловживання.

Наркотичні засоби рослинного походження – похідні різних сортів конопель (анаша, марихуана, гашиш тощо), опійні препарати, кокаїн.

Психотропні речовини – це включені до Переліку речовини природного чи синтетичного походження, препарати, природні матеріали, які здатні викликати стан залежності та справляти депресивний або стимулюючий вплив на центральну нервову систему або обумовлювати порушення сприйняття, емоцій, мислення, поведінки і становлять небезпеку для здоров’я населення у разі зловживання ними (мескалін, амфетамін, барбітал, діазепан, феназепам, ЛСД тощо).

Прекурсори – це речовини, які самі по собі не призначенні для вживання з метою викликати наркотичне сп’яніння чи одурманювання, а служать сировиною для виготовлення наркотичних засобів або психотропних речовин.

Поділитися