Збережемо шпилькові насадження

 
large c0340198e9e91ca341998e8e1ded2cf4

Наближаються новорічні та різдвяні свята. Люди прикрашають свої оселі новорічними ялинками. Хвойне дерево можна придбати на ринку, де продаються дерева з лісгоспів та фермерських господарств. Але дехто вирішує економити, купуючи символи свята з рук, в людей, що незаконно їх зрубали у лісі. Нагадуємо про відповідальність за незаконне придбання й торгівлю новорічними ялинками.                                              

Положеннями чинного природоохоронного законодавства передбачена адміністративна відповідальність за незаконне придбання й торгівлю новорічними ялинками.          

Так, відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) за незаконну порубку і пошкодження дерев, у тому числі хвойних порід на винну особу може бути накладено штраф: на громадян від 510 до 1 020 гривень, на посадових осіб – від 2 550 до 5 100 гривень.

Непоодинокі випадки, коли продаж новорічних ялинок здійснюється з порушенням правил торгівлі та порядку провадження господарської діяльності.

Так, за порушення правил торгівлі на ринках передбачено покарання у вигляді попередження або накладення штрафу на громадян від 17 до 51 гривні і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від 51 до  119 гривень.

Торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від 17 до 119 гривень з конфіскацією предметів торгівлі.

Варто пам’ятати, що підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою та на кожному дереві повинен бути чип зі   штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.

Ви можете звернутись до продавця з вимогою надати ці  документи для того, щоб переконатись, що купуєте новорічну ялинку без порушення вимог діючого законодавства.

Звертаємось до всіх мешканців міста з проханням дотримуватись вимог природоохоронного законодавства при заготівлі, реалізації та придбанні новорічних ялинок!

Поділитися