25 лютого Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ради розвитку громад та територій.  Крім Президента у заході взяли участь Дмитро Разумков, Голова Верховної Ради України, Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр України, представники Офісу Президента України, члени Кабінету міністрів України, Верховної Ради України, голови обласних адміністрацій та рад, очільники громад. У режимі онлайн до засідання приєдналися Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер та спеціальний посланник уряду Німеччини з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні Ґеорґ Мільбрадт. Хмельниччину на заході представляли голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, мер Хмельницького Олександр Симчишин, міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко та член Правління Асоціації міст України, мер Славути Василь Сидор.

На засіданні виступили члени Правління АМУ – Тернопільський міський голова Сергій Надал, Маріупольський міський голова Вадим Бойченко, а також мер міста Золотоноша Віталій Войцехівський.

Сергій Надал відзначив, що Конгрес місцевих і регіональних влад може допомогти ефективніше працювати органам місцевого самоврядування, органам державної влади, а найголовніше — вирішити проблеми людей.

Одним із найважливіших питань, які обговорювали, стало наповнення бюджетів громад. Під час виступів мерів, що представляють Правління АМУ, наголошувалося на важливості спільної, конструктивної роботи на користь громадян.

Мер міста Золотоноша Черкаської області  Віталій Войцехівський також звернув увагу на недостатній рівень фінансового забезпечення територіальних громад.

Міські голови позитивно відзначили врахування інтересів територіальних громад при голосуванні за проект змін до Бюджетного кодексу України,  а саме, збереження на постійній основі зарахування до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування 13,44% акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального.

Також звертали увагу на необхідності у наступному бюджетному процесі збільшити частину ПДФО, яка буде зараховуватися до місцевих бюджетів.

«Під час виступів моїх колег із інших міст було піднято надважливу тему – збільшення частки зарахування ПДФО для місцевих бюджетів. Поділяю секторальну стратегію «Місцеві фінанси», розроблену Асоціацією міст України в рамках проєкту ПУЛЬС та схвалену Правлінням АМУ, що передбачає збільшення частки зарахування податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів до 80%. Громади Хмельниччини та усієї України мають складну ситуацію із необхідністю фінансування делегованих повноважень, мусять виконувати поточні роботи у селах, що приєдналися внаслідок ухвалення Кабміном перспективного плану і нам потрібен фінансовий ресурс, щоб кожен житель найвіддаленішого села громади отримував необхідні медичні, освітні, адміністративні та інші послуги і відчував, що про нього дбають» - наголосив, підсумовуючи засідання, голова Хмельницького регіонального відділення АМУ, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Поділитися