Старокостянтинівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області обслуговує 5564 страхувальники. Станом на 01.01.2021 на обліку перебуває 513 потерпілих, що отримали виробничі травми, та 20 осіб, які отримують виплати у зв’язку з втратою годувальника.

Протягом минулого року відділенням опрацьовано 2462 заяви-розрахунки страхувальників та профінансовано надання матеріального забезпечення застрахованим особам на суму 28,5 млн гривень. Зокрема, профінансовано допомоги по тимчасовій непрацездатності – 21,3 млн грн, по вагітності та пологах – 6,8 млн грн, на поховання – 0,04 млн гривень.

У 2020 році до Старокостянтинівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області надійшло 126 повідомлень про нещасні випадки та професійні захворювання. З них: 7 нещасних випадків на виробництві, 2 нещасних випадки зі смертельним наслідком, 1 випадок смерті на підприємстві, 116 випадків гострого професійного захворювання (отруєння).  Страховим експертом з охорони праці відділення проведено 13 перевірок на підприємствах, в установах та організаціях, під час яких виявлено 151 порушення законодавства про охорону праці. Взято участь у впровадженні СУОП на 22 підприємствах, а також у перевірці знань з питань охорони праці на 64 підприємствах, участь у нарадах, семінарах, круглих столах з питань охорони праці на 30 підприємствах, надано 213 консультацій страхувальникам з питань охорони і безпеки праці.

Здійснено перерахування та проведено виплати потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого.

Сума витрат на щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілим, у минулому році склала 10,8 млн грн, сума витрат на щомісячні страхові виплати особам, що мають на це право в разі втрати годувальника, – 0,4 млн гривень. Профінансовано страхові витрати на медичну та соціальну допомогу на суму 1,2 млн гривень.

У звітному періоді відділенням проведено роботу по забезпеченню потерпілих, яким за висновком МСЕК визначено потребу в протезуванні, протезно-ортопедичними виробами, а саме: 20 потерпілих отримали технічні засоби реабілітації на суму 337 тис. грн від Хмельницького протезно-ортопедичного підприємства.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, які діяли в Україні з квітня минулого року через спалах гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, укладання договорів про відшкодування Фондом соціального страхування України санаторно-курортним закладам витрат за надані послуги із санаторно-курортного лікування потерпілих та послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів було тимчасово припинено. Відтак лікуванням у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів забезпечено лише 11 застрахованих осіб на загальну суму 131,3 тис. грн та санаторно-курортним лікуванням – 1 особа з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва на суму 14,2 тис. гривень.

На сьогоднішній день зазначені обмеження знято. У тому числі відновлено забезпечення послугами з медичної реабілітації застрахованих осіб та членів їх сімей на базі санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України. Вчасна реабілітація осіб зі складними паталогічними станами є одним із головних чинників попередження настання інвалідності та подальшого відновлення і компенсації порушених функцій організму, соціально-побутового і професійного відновлення хворого.

В.Василик – в.о. начальника Старокостянтинівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області 

                                                                               

Поділитися