Головна

Про заборону спалювання спалювання сухої трави, очеретів, стерні, листя та побутових відходів

спалювання-сміття.jpg

Щороку весною та восени відбувається спалювання сухої трави, очеретів, стерні, листя та побутових відходів, які здійснюють мешканці нашої громади, не усвідомлюючи наслідків своїх дій.  

Спалюючи сухі залишки рослинності, побутового сміття, люди не замислюються до яких наслідків це може призвести. Шкода від спалювання листя, сухої трави надзвичайно небезпечна. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму, що містить оксиди азоту, вуглецю, чадний газ та інше. На присадибних ділянках часто обробляють рослини пестицидами, що також виділяються у повітря при спалюванні сухих рослинних залишків. Спалювання трави, очерету призводить до руйнування грунтового покриву, збіднення грунтів, знищення насіння та коріння трав’яних рослин, корисних комах, загибелі диких тварин та птахів.

При спалюванні побутового сміття, що є порушенням Закону України «Про відходи» утворюються дуже небезпечні речовини, наприклад діоксин, що має властивості накопичуватись в організмі, важкі метали, феноли, канцерогени, токсичні вуглеводи, які призводять до важких незворотніх наслідків в організмі людини, підвищують ризик виникнення онкологічних захворювань, серцево-судинних, провокують розвиток проблем системи дихальних шляхів.                                                                                         

З метою впливу на свідомість громадян щодо дбайливого ставлення до навколишнього середовища розпорядженням міського голови створено тимчасову комісію для здійснення контролю за недопущенням спалювання сухої рослинності або її залишків, побутового сміття, якою здійснювються рейди з метою виявлення порушників на території Старокостянтинівської міської територіальної громади та притягуватимуться до відповідальності винні особи.


Штраф за спалювання побутового сміття, залишків сухої рослинності становить від 360 грн до 1340 грн.  Спалювання очерету, стерні, пожнивних залишків, розпалювання багаття в лісах та лісосмугах тягне за собою штраф в розмірі   від  3040 грн. до 15300 грн.

3d5a1de6555234f294b5046763eb35ae.jpg

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.