Новітні сервіси у сфері державної реєстрації актів цивільного стану

У Старокостянтинівському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану запроваджено новітні сервіси, які наближують адміністративні послуги до громадян, дають можливість подавати зяви, отримувати роз'яснення з питань державної реєстрації без відвідування відділу та підвищують довіру до документів, які видаються компетентними органами України.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року №669-р «Про реалізацію пілотного проекту у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», наказу Міністерства юстиції України від 09.07.2015 року №1187/5 у Старокостянтинівському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану запроваджено пілотний проект з подачі заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану через мережу Інтернет.
Прийом заяв на державну реєстрацію актів цивільного стану в режимі он-лайн здійснюється через веб-портал « Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану»


Завдяки реалізації цього проекту громадяни мають можливість не виходячи з дому:
- подати заяви у сфері державної реєстрації актів цивільного стану ;
- оплатити послуги відділу державної реєстрації актів цивільного стану з використанням; платіжних систем у режимі он-лайн;
здійснити попередній запис на відвідування відділу державної реєстрації актів цивільного стану із зазначенням зручних для громадян дати та часу;
отримати консультації працівників відділу державної реєстрації актів цивільного стану за результатами розгляду надісланих через веб-портал заяв або звернень.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 №890 «Деякі питання забезпечення запровадження електронного сервісу з проставлення «Апостиля», з 20.11.2015 року у Старокостянтинівському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану запроваджено електронний сервіс проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України і призначених для використання на території інших держав.
Плата за надання послуг з проставлення апостиля для:
- громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства-3 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (51 грн. за один документ);
- юридичних осіб – 5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85 грн.). Цей розмір не стосується “посередників”, бо плата визначається по приналежності документу юридичній особі.
- Від унесення плати звільняються інваліди 1-ої і 2-ої груп, інваліди Великої Вітчизняної війни, громадяни, які належать до першої категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи та діти- сироти у разі проставлення апостиля на документах, що стосується безпосередньо цих громадян.

На виконання наказу Міністерства юстиції України від 26 серпня 2015 року за №1593/5 «Деякі питання організації роботи відділів державної реєстрації актів цивільного стану, пов'язаної з державною реєстрацією народження дитини», з 01.03.2016 року Головним територіальним управлінням юстиції у Хмельницькій області запроваджено сервіс, який передбачає прийняття працівниками відділу державної реєстрації актів цивільного стану документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини , та видачу свідоцтва про народження дитини в пологовому відділенні Старокостянтинівської центральної районної лікарні.
Відповідно до П.8 Постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 року №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» за бажанням батьків чи одного з них, документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані через органи державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини.
Для реєстрації місця проживання новонародженої дитини, батьки дитини, усиновлювачі або інші законні представники дитини подають:
-Заяву про реєстрацію місця проживання малолітної дитини за формою;
-свідоцтво про народження;
-Квитанцію про сплату адміністративного збору у розмірі 0,0085 розміру мінімальної заробітної плати (станом на 01.12.2016 складає 13,60 грн.)
- У випадку реєстрації новонародженої дитини згідно ч. 1 статті 135 Сімейного кодексу України (мати одиночка), надається Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження згідноч. 1 статті 135 Сімейного кодексу України .

 

Поділитися