Головна

 

Близько 60% держав світу дозволяють своїм громадянам мати подвійне громадянство. Серед них як високорозвинені країни Європи та Північної Америки,  такі як Бельгія, Ірландія, Італія, Латвія, Швеція, Велика Британія, Канада, так і країни, що розвиваються, зокрема Сальвадор, Мексика, Бразилія, Колумбія. Незважаючи на суворі імміграційні правила, дуже ліберальною в питанні набуття подвійного громадянства є Австралія.

В світі поширеною є думка, що питання громадянства пов'язані з переслідуванням особи за певними переконаннями, наприклад релігійними чи політичними, і про набуття громадянства не повідомляють. З іншого боку, особу не можуть примусово позбавити громадянства, оскільки позбутися його громадянин України може лише за своїм клопотанням.

Закони України однозначно не передбачають подвійного громадянства. Та чи буде людина, яка отримала громадянство іншої держави, офіційно про це заявляти, подаючи заяву про відмову від українського?

Більшість громадян України як і раніше були проти подвійного громадянства, а після анексії Криму та через війну на Донбасі – поготів. За даними опитування, проведеного впродовж 2014-2016 року Київським міжнародним інститутом соціології, українців, які виступають за узаконення подвійного громадянства – близько 30%, на сході нашої країни за це виступає майже половина населення. На заході України майже 60% мешканців вважають, що такий дозвіл лише загострить ситуацію в країні і може призвести до її розколу.

В умовах фактичної війни з Росією необхідно створити всі можливі законодавчі перешкоди для протиправних дій громадян України, які одночасно мають паспорти інших країн. Зокрема, беручи до уваги численні випадки державної зради чи саботажу службовців, терористичні, шпигунські чи дестабілізаційні акції на користь інших країн, що чиняться посадовцями або пересічними жителями. Слід відзначити, що Росія маніпулює у дипломатичних змаганнях стосовно легітимації результатів референдумів у Криму та на Донбасі, а потенційно – це можуть робити Варшава, Будапешт та Бухарест. Сумнівна лояльність до України частини біпатридів є можливим джерелом дестабілізації і соціальної напруги, зокрема у прикордонних областях з Росією, Польщею, Угорщиною та Румунією. У таких умовах абсурдними є доступ до державної або службової таємниці чи виконання публічних функцій держави або місцевого самоврядування для власників подвійного громадянства.     

Крім того, у Верховній Раді України зареєстровано проект закону № 4116 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за не повідомлення громадянином України про набуття іноземного громадянства.

Разом з цим, заборона подвійного громадянства проголошена в Конституції України, але жодної відповідальності за це не передбачено.

Законопроект підготовлений з метою підвищення рівня національної безпеки та збереження суверенітету України, недопущення впливу іноземних держав на внутрішню та зовнішню політику нашої держави. Проектом закону вносяться зміни до Кримінального Кодексу – додається додаткова стаття, в якій передбачено покарання у вигляді позбавлення волі громадянина України у випадку порушення ним обов'язку щодо повідомлення про набуття іноземного громадянства.

В залежності від міри зловживання подвійним громадянством, передбачено штраф в розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або позбавлення волі на строк від 3 до 10 років.     

І всеж подвійне громадянство – питання складне і потребує негайного вирішення, але поважати українські закони зобов'язаний кожен Громадянин України!!!

 Прес-група Управління СБ України у Хмельницькій області                   

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.