280280794 330772495839813 8347984794744835386 n

В Україні у третю неділю травня відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. В цей день ми згадуємо жертв політичних репресій, які загинули від рук сталінських катів; вшановуємо світлу пам’ять людей, розстріляних тоталітарним комуністичним режимом без суду і без слідства, відправлених до таборів та заслань, позбавлених своїх громадянських прав. Ми згадуємо тих, хто був ув’язнений у таборах або засланий у далекі безлюдні землі. Згадуємо знищених більшовицькою владою священників та віруючих. Згадуємо розкуркулених селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів. Клеймо «ворогів народу» лягло на тисячі родин, мільйони загиблих через терор і сфабриковані звинувачення. Жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, які стосуються політичних репресій немає і не може бути. Українці схиляють голови перед тими, хто потрапив в жорна тоталітарної машини.

18 травня Україна вшановує День пам’яті жертв геноциду кримських татар та відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу. Це скорботна дата для кримськотатарського народу. Спливають роки, минають десятиліття після масштабної депортації і тепер, під час окупації півострова, кримськотатарський народ знову постав перед загрозою дискримінації. Але Україна ніколи і нізащо не погодиться з окупацією Криму. Ми знаємо, що нам вдасться здолати ворога, і кожен, хто втратив рідну домівку, зможе повернутися на рідну землю.

В історію нашого народу ввірвалося нове горе – повномаштабне вторгнення армії рф, яка вже завдала чимало лиха і страждань на вкраїнській землі. Ворог сподівався на швидку перемогу, натомість зустрів всього українського народу – і високопрофесійного воїнства, і супротив звичайних громадян. І вже усвідомлюючи провал своєї «спецоперації», деморалізовані «асвабадітєлі» розуміють, що планам їх не судилося збутися в Україні.

Пам’ять про національні трагедії нашої держави священна так само, як і про наші перемоги. Ми повинні всі разом, як єдиний український народ, відновлювати свою історичну пам’ять. Ми повинні досліджувати свою правдиву історію і свідчити про неї перед майбутніми поколіннями та світом. Розкриття правди про страшні злочини минулого – один з найкращих способів вшановувати пам’ять жертв політичних репресій. Хай наша спільна пам’ять стане запорукою того, щоб подібні трагедії ніколи не повторилися.

З кожним роком залишається все менше живих свідків того лихоліття. Наш обов’язок – берегти їхні спогади, передавати нащадкам правду про минуле, гідно вшановувати загиблих співвітчизників.

Помолімося ж за вічний спокій невинно загиблих і закатованих. Світла їм пам’ять.

Слава героям, які живуть поруч з нами!

З повагою,
міський голова                                              Микола МЕЛЬНИЧУК
секретар міської ради                                  Олександр СТЕПАНИШИН

Поділитися