14.09.2022 року за ініціативи адміністрації КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» було проведено зібрання медичного колективу. Головною темою зібрання стало захворювання SARS-CoV-2 Covid-19.

Останнім часом спостерігається тенденція до збільшення захворюваності в світі, в Європі, в Україні. Тому виникла потреба в проведенні даного зібрання аби обговорити та вирішити нагальні потреби у період збільшення кількості хворих на коронавірусну хворобу та ще раз нагадати колегам про симптоматику, перебіг та алгоритм дій медичного працівника при підтверджені Covid-19 у пацієнта.

pm 2

Участь в даному зібранні прийняли медичний директор КНП «Старокостянтинівська БЛ» Кабиш В.П. та лікар-інфекціоніст Гонтар С.В.. Також були присутні лікарі, медичні сестри, фельдшера Центру ПМСД та медичні сестри шкіл і дитячих садочків. Зустріч пройшла у форматі питання-відповідь. Було заслухано доповідачів.

Обговорювали готовність до нового епідеміологічного сезону та на що потрібно звернути увагу медичним закладам в першу чергу.

Директор Центру ПМСД Анатолій ШВЕЦЬ зазначив, що головним пріоритетом керівника медичного закладу є здоров`я медичного персоналу. Саме тому, Центр ПМСД забезпечений засобами захисту повністю. Також, було закуплено експрес-тести для швидкої діагностики Covid-19. Протягом літа, в період коли випадків захворювання реєструвалося значно менше, було проведено реконструцію кабінету забору біоматеріалу для дослідження на коронавірусну інфекцію шляхом ПЛР-тестування. Проведено ремонтні роботи ізолятора, в якому лікарі ведуть прийом хворих з підозрою на ГРВІ та Covid-19. Механізм транспортування відібраних зразків біоматеріалу до лабораторії відпрацьований в попередні роки, тому труднощів з транспортуванням не виникає.

pm 5

Також обговорили профілактичні заходи та їх дотримання, зокрема дотримання маскового режиму, дистанції та інших правил, які допоможуть не захворіти. Так, з 22.08. по 28.08. в Україні було зареєстровано 11.5 тис випадків захворювання на  Covid-19. Це на 25% більше ніж за період з 15.08. по 21.08.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України за тиждень з 5 до 11 вересня 2022р. у Хмельницькій області зареєстровано 1928 осіб з підозрою на Covid-19. У порівнянні з попереднім тижнем, кількість нових хворих зросла більш як на третину. Кожен 5-й з тих, хто занедужав - це дитина. Із підозрою на Covid-19 на минулому тижні до закладів охорони здоров'я Хмельницької області довелося госпіталізувати 159 громадян, виписані після одужання - 1068 осіб.

Одним із заходів профілактики є вакцинація від недуги. Станом на 21.08. в Україні вакциновано :pm 3

  • І дозою - 16 млн осіб ;
  • ІІ дозами – 28 млн осіб;
  • Бустерну дозу отримали 1.8 млн осіб.
  • Діагностика Covid-19, які ознаки легкого перебігу захворювання;
  • Особливу увагу звернули на ознаки, за якими пацієнт потребує госпіталізації та на алгоритм дій при госпіталізації пацієнта з підтвердженим Covid-19;
  • Досить актуальною стала тема боротьби з Covid-19 в 2022 році та як запобігти новим втратам від Covid-19.

 

З повагою директор А.І. Швець та медичний колектив КНП “Старокостянтинівський ЦПМСД”

 

  

 

 

Поділитися