50 main

Щороку 14 грудня ми вшановуємо героїв-ліквідаторів найбільшої техногенної катастрофи у світі – аварії на Чорнобильській АЕС. У цей день 1986 року було офіційно повідомлено про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію комплексу захисних споруд над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС та завершено перший етап ліквідації наслідків аварії.

У цей день ми вклоняємося перед мужністю, самовідданістю та високим професіоналізмом ліквідаторів – героїчних і відважних людей, які не побоялись зробити виклик ворогу, з яким ніхто не знав достеменно, як боротись. Він підступний – бо невидимий, не визначається ні запахом, ні кольором, ні смаком. Він був завжди поруч, хоча не відчувався, але робив свою чорну справу – рушив все живе навколо, заражаючи своєю смертоносною отрутою.

Абревіатура «ЧАЕС» – надовго залишатиметься символом трагедії, яка торкнулася до мільйонів людей. Слово «Чорнобиль» закарбувалося в нашій пам’яті символом великої біди, але водночас і символом мужності, самопожертви, самовідданості пожежних, військових, енергетиків, міліціонерів, будівельників, інженерів, простих робітників. Ніхто з них не здригнувся, не відступив перед обличчям неймовірної небезпеки.

Серед ліквідаторів наслідків катастрофи було чимало мешканців нашого краю, які не шкодуючи свого здоров’я і життя працювали в зоні радіаційного лиха. Ми не маємо права забувати про самопожертву героїв, які пройшли через усі кола ядерного пекла задля збереження життя і здоров’я прийдешніх поколінь. Низько схиляємо голови перед тими, хто усвідомлено й жертовно віддав своє життя, виконавши найвищий обов’язок перед рідною землею.

Через 36 років після трагедії на ЧАЕС російські окупанти намагаються шантажувати весь світ, захоплюючи українські атомні електростанції, погрожуючи новою ядерною катастрофою. Чорнобильська трагедія не повинна повторитись! Переможемо, переборемо, вистоїмо й відновимо життя! Ліквідатори виграли ту війну з мирними атомом і назавжди залишилися Героями. Врятували сотні тисяч людських життів. Теперішнє покоління українців теж неодмінно виграє війну з нашим давнім московським ворогом. А мирний атом завжди буде мирним.

Бажаємо вам, шановні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди.

Людська шана та вдячність героям ліквідаторам!

З повагою,
міський голова                                                                                  Микола МЕЛЬНИЧУК
секретар міської ради                                                                 Олександр СТЕПАНИШИН

Поділитися