25 січня в Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського відбулася презентація та урочиста передача факсимільного видання старовинної рукописної Костянтинівської Кормчої книги 1599 року.
Захід відбувся за участю делегації виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради на чолі з керуючим справами Наталією ШАБЕЛЬНИК, генерального директора НБУВ Любові ДУБРОВІНОЇ і колективу бібліотеки.
У своєму виступі очільниця національної книгозбірні Любов ДУБРОВІНА відзначила важливість видання рукопису у громаді, який увійшов у духовну спадщину України: «Важливо підтримувати і зберігати такі традиції у всіх містах. Сподіваємося на подальшу співпрацю та взаємодопомогу. Ця книга стане у нагоді багатьом дослідникам: історикам, краєзнавцям, релігієзнавцям. Її має прочитати кожен українець».
Наталія ШАБЕЛЬНИК змістовно і водночас піднесено наголосила на культурно-історичному значенні Костянтинівської Кормчої: «Це була мрія мого життя — побувати у Національній бібліотеці імені В. І. Вернадського. Тому сьогодні надзвичайно цікава зустріч, пов’язана із передачею бібліотеці унікальної Костянтинівської Кормчої книги. Світ вона побачила завдяки Василю Костянтину Острозькому. Місто, у якому вона вийшла в 1599 році, було досить знаним і відомим, особливо в церковній ієрархії посідало значне місце. Велика подяка з видання Кормчої — науковцям Дмитру Ліщуку і Леоніду Тимошенку. Усього видано 13 примірників Костянтинівської Кормчої. За дорученням міського голови Миколи МЕЛЬНИЧУКА, ми передаємо Костянтинівську Кормчу Національній бібліотеці імені В. І. Вернадського. Сподіваємося, що для науковців вона буде надзвичайно важливою й цінною у вивченні історії громад і загалом України. У нас є багато мрій і задумів щодо Кормчої, і вони обов’язково здійсняться».
Олександр АФАНАСЬЄВ, начальник управління культурної політики і ресурсів виконавчого комітету міської ради, презентував присутнім сувенірну продукцію зі Старокостянтинова.
На згадку про зустріч сторони обмінялись книгами. Книги з НБУВ будуть передані у КЗК «Централізована бібліотечна система» Старокостянтинова.

001 7

001 7

001 7

001 3

 

001 7

001 7

010 1

010 4

Коротка інформаційна довідка про видання:
Кормча — це збірник церковного права, який регулював відносини між духовенством, ченцями й мирянами. Книга використовувалася під час розгляду багатьох питань діяльності церкви і світського життя. Зведення церковних законів, котрі регулювали життя наших предків не лише за церковною лінією, а й за побутовою.
Упродовж тривалого періоду книга вважалася втраченою. Згодом історики віднайшли її в Національній бібліотеці Польщі у Варшаві.
Завдяки зусиллям дослідників Дмитра Ліщука і Леоніда Тимошенка, а також за сприяння міської влади Старокостянтинова книга була підготовлена до друку й видання.

 

Поділитися