17 03 2021 ПФУПенсіонерів Хмельниччини хвилюють питання індексації пенсій з 1 березня 2021 року. Роз’яснення щодо цього перерахунку пенсій надає головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області.

Перерахунок з 1 березня це і є проведення індексації пенсій?

Так, на виконання частини 2 статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» органи Пенсійного фонду вже третій рік поспіль проводять індексацію пенсій за новим Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 року №124. Індексація пенсій проводиться шляхом осучаснення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який є складовою формули розрахунку пенсії, на коефіцієнт підвищення, що визначається щороку Кабінетом Міністрів України.

Згідно зазначених нормативних актів головним управлінням з 1 березня 2021 року проведено індексацію пенсій в автоматичному режимі без потреби особистого звернення пенсіонерів. Виплату перерахованих пенсій буде забезпечено у березні 2021 року у визначені для кожного пенсіонера дати.

З врахуванням змін, внесених у Порядок постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2020 року №849, індексація пенсій, починаючи з 2021 року, проводитиметься щороку з 1 березня.

Який механізм проведення індексації пенсій у 2021 році?

У 2021 році Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №127, якою визначено коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується при обчисленні пенсії, у розмірі 11% (або 1,11), що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік + 50% показника зростання середньої заробітної плати в Україні,з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення.

На коефіцієнт підвищення 1,11 збільшується не загальний розмір пенсії, як це вважає більшість пенсіонерів, а показник середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується при обчисленні пенсії. Так, з 1 березня 2019 року було перераховано всі раніше призначені пенсії з врахуванням показника середньої заробітної плати 4404,35 грн. - це показник середньої заробітної плати в Україні за 2014-2016 роки 3764,40 грн., збільшений на 17%. В 2020 році зазначений показник проіндексовано на 11% і він становив 4888,83 грн. (4404,35х1,11), а в 2021 році – ще на 11% і показник середньої заробітної плати для перерахунку пенсії склав 5426,60 грн. (4888,83 х 1,11).

Які ж пенсії перераховано з 01.03.2021 року?

З 01.03.2021 року перераховано пенсії, які призначені (перераховані) відповідно до законів України:

- «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (якщо пенсію обчислено з врахуванням заробітної плати особи)

- «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (лише військовослужбовцям строкової служби)

- «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (якщо пенсію обчислено згідно ст.54 в розмірі відшкодування фактичних збитків).

З врахуванням коефіцієнта підвищення 1,11 з 1 березня 2021 року проведено перерахунки пенсій особам, які одержують пенсії за віком, по інвалідності, за вислугу років, у зв’язку з втратою годувальника, розрахунок яких проведено від заробітку особи, оскільки індексується не розмір пенсії, а заробітна плата.

Індексація пенсій проводиться незалежно від факту роботи пенсіонера.

На скільки підвищаться пенсії наших громадян після проведення індексації?

Важливо розуміти, що підвищення для кожного пенсіонера є індивідуальним, оскільки визначається з урахуванням індивідуальних показників (коефіцієнтів страхового стажу і заробітку) та доплат до встановлених законодавством мінімальних розмірів, які є складовими пенсійної виплати.

Постановою №127 визначено, що розмір підвищення не може бути меншим, як 100 грн. Тому у разі, якщо розмір підвищення в результаті перерахунку становить від 0,01 грн. до 99,99 грн., до пенсії встановлюється доплата в сумі, що не вистачає до 100 грн.

Крім того, особам, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та мають страховий стаж чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років, з 1 березня 2021 року мінімальну пенсійну виплату збільшено з 2100 грн. до 2200 грн. (з врахуванням надбавок, підвищень, доплат, передбачених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги).

А кому не індексували пенсію з 1 березня?

Наразі не підлягають перерахунку з 1 березня:

- пенсії, щомісячне довічне грошове утримання суддям у відставці, які призначені за спеціальними законами;

- пенсії військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, призначені за нормами Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб;

 - пенсії, призначені після 01.01.2019 року, оскільки для їх обчислення застосовувався показник середньої заробітної плати в Україні, який значно перевищує 5426,60 грн. (показник середньої заробітної при призначенні пенсій у 2019 році становив 6188,89 грн., у 2020 році – 7763,17 грн.);

 - пенсії, обчислені без врахування заробітної плати.

Однак, при наявності в одержувачів пенсій згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страхового стажу 30/35 років розмір їх пенсії не може бути меншим як 2200 грн.

Якій категорії осіб з числа одержувачів пенсій за військовим законом проведено індексацію?

Індексація пенсій, призначених згідно Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», проведена лише для осіб з числа військовослужбовців строкової служби та членів їх сімей, яким обрахунок пенсії по інвалідності або в разі втрати годувальника проведено з врахуванням заробітної плати (грошового забезпечення) особи або померлого годувальника.

При перерахунку пенсій з 1 березня 2021 року зазначеній категорії пенсіонерів застосовано показник середньої заробітної плати в Україні 5426,60 грн.

Чому не проіндексовані пенсії за військовим законом особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом?

Пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом та членам їх сімей обчислюються у відсотках від розміру грошового забезпечення (враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, надбавку за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії).

Показник середньої заробітної плати в Україні, який осучаснюється в результаті перерахунку з 1 березня, не є складовою розрахунку пенсії для зазначеної категорії осіб, тому їх пенсії не підлягають такому перерахунку.

На сьогоднішній день Урядом розроблено законопроект, в разі ухвалення якого пенсіонерам силових структур та відомств також буде проводитись індексація пенсійних виплат на загальних підставах.

Чи індексувались пенсії особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, які отримують пенсії згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» перерахунок пенсії з 01.03.2021 року проведено в порядку, визначеному для одержувачів пенсій за цим Законом.

Для осіб з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які отримують пенсії по інвалідності в розмірі відшкодування фактичних збитків і пенсії в разі втрати годувальника за таких осіб, що призначені відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», проведено перерахунок пенсій у зв’язку з осучасненням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який враховується при обчисленні розміру їх пенсії, 928,81 грн. Після проведення перерахунків, починаючи з 2019 року, розмір зазначеного показника збільшився до 1338,94 грн. (тобто 928,81 грн. х 1,17 (з 01.03.2019 р.) х 1,11 (з 01.05.2020 р.) х 1,11 (з 01.03.2021 р.).

Чому не проведено індексацію для одержувачів пенсій за спеціальними законами?

Пенсії держслужбовцям, науковцям, народним депутатам, посадовим особам місцевого самоврядування, прокурорам, щомісячне довічне грошове утримання суддям у відставці не підлягають індексації, оскільки для них застосовується інший механізм нарахування пенсійних виплат, передбачений спеціальними законами.

Однак, зазначеним особам у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 року №124 «Питання проведення індексації пенсій у 2019 році», проведені перерахунки за матеріалами пенсійних справ для визначення розміру пенсії за Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в частині їх розмежування). Якщо в результаті перерахунку розмір пенсії за нормами цього Закону більший за розмір пенсії за спецзаконом, таких осіб автоматично без звернення пенсіонерів, переведено на пенсію за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Якщо у пенсіонера є ще стаж, який можна дорахувати, тоді пенсіонери можуть звернутись з заявами щодо перерахунку пенсії з до рахуванням страхового стажу та заробітної плати, набутими після призначення пенсії за спецзаконами.

За особою, яка переведена на пенсію за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», зберігається право перейти згідно поданої заяви на пенсію за спецзаконом. При цьому розмір пенсії встановлюється у тому ж розмірі, що і до переведення, з 1 числа наступного місяця, у якому надійшла заява.

Кому проведено перерахунки пенсій у зв’язку з підвищенням з 1 січня 2021 року мінімальної заробітної плати?

У зв’язку з підвищенням з 1 січня поточного року мінімальної заробітної плати до 6000 грн. проведено відповідні перерахунки пенсій:

  1. 65-річним особам, які мають страховий стаж чоловіки 35 років, жінки 30 років – встановлено мінімальну пенсійну виплату в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, тобто 2400 грн. З 1 січня 2021 року головним управлінням проведено перерахунок пенсій в автоматичному режимі для 104,8 тис. осіб, або 52% від кількості отримувачів пенсій, які станом на 01.01.2021 року досягли 65-річного віку.

Пенсію у нових розмірах пенсіонери області отримали в січні поточного року;

  1. учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з числа військовослужбовців та військовозобов’язаних, призваних на військові збори, із застосуванням коефіцієнту підвищення заробітної плати 2,90126, який визначено шляхом ділення п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати станом на 01.01.2021 року (6000 грн. х 5) на середню заробітну плату в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2020 рік (10340,33 грн.).

В області такий перерахунок проведено для 322 осіб з числа учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Доплату по перерахунку з 1 січня буде виплачено у березні поточного року.

Крім того, з 01.03.2021 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.08.2005 року № 713 "Про внесення змін до п.7 Порядку призначення і виплати пенсій за вислугу років працівникам льотно – випробного складу цивільної авіації" перераховано пенсії працівникам льотного складу цивільної авіації, розрахунок яких проведено за двоскладовою формулою.

Перерахунок пенсій проведено шляхом збільшення заробітної плати, з врахуванням якої було призначено пенсію зазначеній категорії осіб, на коефіцієнт підвищення 1,10425, який визначено шляхом ділення середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки за 2020 рік (11591,15 грн.) на середню заробітну плату, яка врахована під час перерахунку (призначення) пенсії за 2019 рік (10496,82 грн.).

Відповідно до статті 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія до виплати після перерахунку обмежується максимальним розміром 17 690 грн.

Зазначеному перерахунку підлягали пенсії 100 пенсіонерів з числа працівників льотно-випробного складу цивільної авіації.

Поділитися