21 квітня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку” № 1357-ІХ.

Цей документ удосконалює вимоги щодо комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації. Це дасть змогу оперативно доукомплектувати резервістами військові частини всіх сил оборони держави, чим суттєво підвищити їхню боєздатність під час військової агресії, що стрімко наростає, а також швидко збільшити бойовий потенціал сил оборони та вчасно реагувати на раптові загрози національній безпеці.

  1. Законом передбачено запровадження нового виду військової служби - військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період.
  2. Хто такі резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період
    Так, в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Рішення про проведення такого призову ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач ЗСУ за поданням Головнокомандувача ЗСУ. У рішенні визначатимуться категорії резервістів, яких необхідно буде призивати, завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову тощо.
  3. Хто з резервістів підлягає призову:
  • колишні учасники АТО/ООС
  • колишні військовослужбовці строкової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, а також інші резервісти (яких внесено до відповідного Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів).

На громадян, яких призиватимуть із числа резервістів у особливий період, поширюватимуться ті самі трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб. Зокрема, закріплюються гарантії у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом шести місяців після припинення такої служби.

  1. Хто з резервістів не підлягає призову:
  • ті, які проходили військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, вислужили встановлені строки такої військової служби, якщо з дня їх звільнення з такої служби минуло менше одного року;
  • ті, які мають загальний строк військової служби за призовом із числа резервістів в особливий період в календарному обчисленні не менше 12 місяців;
  • непридатні за станом здоров’я;
  • досягли граничного віку перебування в резерві;
  • зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують;
  • мають дитину з інвалідністю.

Також підписаний Президентом закон України реформує систему військового обліку та діяльність місцевих органів військового управління, базуючись на європейських принципах і підходах.

Зокрема, передбачається створення на базі військкоматів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки; упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Удосконалюється порядок здійснення військового обліку резервістів, серед іншого за допомогою автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи “Оберіг” (Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів).

Крім того, закон осучаснює вимоги до адміністративної відповідальності посадових осіб, резервістів, військовозобов’язаних та призовників за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу та умисне зіпсуття чи втрату з необережності військово-облікових документів.

Також запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період; від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

Зазначаємо, що на території міста Старокостянтинів здійснює свою діяльність Старокостянтинівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: 31101, обл. Хмельницький м. Старокостянтинів,  вул. Миру, 36, тел. (03854) 4-54-75. (https://www.legalaid.gov.ua/novyny/pro-zemlyu-najaktualnishe/).

Поділитися