Так склалось, що в Україні  до цього часу використані батарейки та люмінесцентні лампи часто просто викидаються на звалища побутових відходів. Сьогодні як в побуті, так і в промисловій сфері людина просто не може обійтись без різноманітних електронних приладів. Це в свою чергу обумовлює примноження кількості спрацьованих акумуляторів та батарейок – хімічних джерел  струму. Люмінесцентні лампи — найрозповсюдженіші та енергоощадливі  джерела світла для створення розсіяного освітлення у приміщеннях житлових  будинків,  офісах, школах, навчальних і дослідницьких інститутах, лікарнях, магазинах, банках, підприємствах тощо. В нашій країні  гостро стоїть проблема екологічно грамотної утилізації цих небезпечних відходів.                                             

Під час дії воєнного стану попит на додаткові джерела живлення суттєво зріс, тому проблема безпечної утилізації небезпечних відходів набирає загрозливого характеру.          

 В чому ж полягає небезпека потрапляння відпрацьованих батарейок та люмінесцентних ламп   у навколишнє природнє середовище?                                

Викинуті  на сміття, через деякий час батарейки  потрапляють на звалища побутових відходів. При руйнуванні герметичного корпусу  елемента живлення, яке неминуче відбувається під впливом навколишнього середовища, небезпечний вміст неминуче потрапляє в грунт і грунтові води, потім з  рослинами -  у харчові ланцюги. За твердженнями вчених, вміст всього однієї батарейки отруює близько 20 двадцяти квадратних метрів землі. Найбільш відомі і поширені «пальчикові» батарейки у своєму складі містять багато марганцю і цинку, трохи в меншій кількості – деякі інші тяжкі метали та хімічні елементи.   

Відпрацьовані люмінесцентні лампи належать до відходів I класу небезпеки, оскільки містять у своєму складі отруйні сполуки ртуті в кількості, що становить загрозу для життя людини. У  кожній лампі  міститься від 2 до   10 мг ртуті, смертельною для людини є доза у 2,5 г при вдиханні. При  переробці люмінесцентних ламп проводиться вилучення  ртуті з колб ламп для подальшого застосування, адже ртуть є одним з найдорожчих металів у світі. 

При повторній переробці батарейок отримують марганець, цинк, графіт, залишки заліза.   Солі цинку широко  використовуються у медичній галузі,  графіт використовують в машинобудівній  галузі,  залишки заліза застосовують в чорній металургії. Також ці елементи можуть використовуватись повторно для виготовлення нових батарейок.                                                                           

На території Старокостянтинівської міської територіальної громади проводиться збір люмінесцентних ламп та відпрацьованих батарейок  комунальним  підприємством  комбінатом  комунальних підприємств Старокостянтинівської міської ради. У магазинах міста та загальноосвітніх закладах встановлені  контейнери для збору батарейок, які потім передаються на утилізацію комунальному   підприємству   комбінату комунальних підприємств Старокостянтинівської міської ради. Згідно з договором на екологічну послугу, укладеним комунальним підприємством  комбінатом комунальних підприємств Старокостянтинівської міської ради  та Товариством з обмеженою відповідальністю «Екологічні інвестиції»  проводиться постійне вивезення небезпечних відходів для подальшої переробки та утилізації.                           

Закликаємо мешканців громади бути свідомими та долучатись до розумного поводження з небезпечними відходами!

 

ch97wbey7mubx2trhk7x.jpg

 

910084c4eb3461ee8947cd42bdd4b146_XL.jpg

 

 

Поділитися