Епідемія грипу та  ГРВІ у Хмельницький області  розпочалась на 49 тижні 2022 року. На 50 тижні 2022 року (12.12.-18.12.) в Хмельницькій області захворюваність на грип та ГРВІ продовжила зростати.

За минулий тиждень у Хмельницькій області зареєстровано 11082 випадки ГРВІ, в тому 6372 випадки захворювання серед дітей, що становить 57,5% від усіх захворівших. Найбільше хворих фіксується серед дітей шкільного віку.

Показник захворюваності на 100 тисяч населення склав 889,4 і на 39,9% перевищив пороговий рівень.

У Хмельницькій області підтверджена циркуляція вірусів грипу "А" та "В". Станом на 21.12.2022 року лабораторно підтверджені 52 випадки грипу "А" та 2 випадки грипу "В".

Зареєстрований 1 летальний випадок від грипу "А" у 77-річного чоловіка, котрий мав важкі супутні хвороби та не був щеплений проти грипу.

В епідсезон захворюваності на грип та ГРВІ необхідно  вживати заходи щодо профілактики та попередження ускладнення епідситуації  з грипу та ГРВІ у закладах освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення та інших закладах згідно з санітарними нормами.

Актуальними також є рекомендації не нехтувати правилами особистої безпеки й дотримуватись протиепідемічних заходів:

  • дотримуватись соціальної дистанції;
  • одягати маски у місцях масового перебування людей та громадському транспорті;
  • регулярно мити руки та використовувати антисептичні засоби;
  • уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежити відвідини місць великого скупчення людей;
  • постійно провітрювати приміщення та проводити вологе прибирання;
  • дотримуватися температурного режиму
  • при кашлі або чханні прикривати ніс та рот одноразовою серветкою;
  • повноцінно харчуватися, уникати перевтоми.

При появі перших ознак захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, біль в м’язах, горлі, кашель, нежить) слід обов’язково звернутись до лікувального закладу. Захворілі ні в якому разі не повинні відвідувати організовані колективи, виходити на роботу, бо вони є джерелом збудника інфекції для оточуючих.

Якщо ви здорові та перебуваєте в безпеці, варто вакцинуватися від грипу, щепитися можна протягом всього епідсезону, адже щеплення є найбільш дієвим захистом від грипу. Саме у такий спосіб можна уникнути важкого перебігу хвороби та летальних наслідків. Вакцини, що захищають від усіх штамів грипу, актуальних саме для цього епідсезону, можна замовити та придбати в аптеках за місцем проживання.

Grup GRVI

Будьте уважні до свого здоров’я, здоров’я своїх рідних, близьких і всіх оточуючих!

 

Старокостянтинівське відділення

ДУ «Хмельницький обласний центр

контролю та профілактики хвороб

МОЗ України»

Поділитися