Адміністрація КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» інформує мешканців громад про те, що в 2023 році центр ПМСД підписав договір з національною службою здоров’я за пакетом медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на І рівні медичної допомоги». Згідно умов підписання даного пакета два сімейних лікарі пройшли необхідне навчання та отримали відповідні сертифікати.

Основним напрямком роботи за пакетом є виявлення туберкульозу у дітей та дорослих, контроль за  дотриманням лікування призначеним обласним лікарем-фтизіатром.

Сімейні лікарі, терапевти та педіатри активно працюють з групами ризику населення.

Щороку ЦПМСД проводить туберкулінодіагностику серед дитячого населення.

Проба Манту (туберкулінова проба, туберкулінодіагностика) — це метод дослідження напруженості (вираженості) імунітету до збудника туберкульозу за допомогою оцінки шкірної реакції на спеціальний препарат мікобактерій — туберкулін.

Завдання туберкуліну — «позначити» в організмі присутність туберкульозної палички для того, щоб можна було оцінювати реакцію організму (якісно і кількісно) на цю «присутність». У цьому сенсі туберкулін відмінно справляється зі своїм завданням — саме з цієї причини препарат так і не був підданий корінній переробці і ось вже більше 100 років, до сьогоднішнього дня є одним з основних засобів діагностики туберкульозу.

Навіщо потрібна проба Манту?

Вірніше так, а чи потрібна проба Манту взагалі? Із цього приводу ВООЗ відповідає ствердно — так, для країн з високою актуальністю туберкульозу (саме такими є Україна і більшість країн СНД зараз) ця проба є одним з дієвих заходів контролю інфекції. Навіть у тих країнах, де актуальність туберкульозу невелика, наприклад в США і Франції, проба Манту застосовується досить активно —  для виявлення інфікованих туберкульозом в групах високого ризику.

Реакція Манту потрібна для:

  • виявлення первинно-інфікованих, тобто тих, у кого вперше виявлений факт інфікування туберкульозною паличкою;
  • виявлення інфікованих більше за один рік з бурхливими реакціями на туберкулін;
  • інфікованих більше за один рік зі збільшенням інфільтрату на 6 мм і більше;
  • діагностика туберкульозу у осіб, які інфіковані паличкою Коха, але в даний момент симптомів захворювання ще не має;
  • підтвердження діагнозу туберкульозу;
  • відбору контингентів дітей.

При диференційній діагностиці, на користь первинного зараження туберкульозною мікобактерією говорять наступні ознаки:

  • уперше виявлений, після сумнівних і негативних реакцій, папули розміром 5 мм і більше;
  • збільшення результату в порівнянні з торішнім на 6 мм, якщо він був позитивним і викликаним вакцинацією БЦЖ;
  • стійка (упродовж 3–5 років) реакція, що зберігається, з інфільтратом мм і більше;
  • бурхлива реакція незалежно від термінів вакцинації;
  • інфільтрат розміром більше 12 мм і більше через 3–4 роки з моменту вакцинації.

Наявність сприяючих чинників: наявність в сім'ї тих, що хворіли (чи що хворіють) на туберкульоз, позасімейний контакт з тубінфікованими, знаходження в ендемічному регіоні, низький соціоекономічний статус, низький рівень освіти батьків. У разі підозри на інфікування дитину або підлітка слід направити на консультацію до фтизіатра. Якщо ж так і не вдалося визначити, чи є позитивний результат проби наслідком вакцинації чи інфікування робиться попереднє заключення про попередній результат, і через 6 місяців проба Манту ставиться повторно.

Якщо при повторній пробі результат буде знову позитивним або збільшиться, то робиться заключення про інфікування. При зменшенні розміру папули, робиться заключення про поствакцинальну природу позитивного результату попередньої проби.

Протягом 2022 року Старокостянтинівський центр активно співпрацював з КНП «Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» ХОР. Близько 20 дітей, в яких протягом трьох років виявляли позитивний результат на пробу Манту, транспортом ПМСД було доставлено на обстеження до спеціалістів фтизіопульмонологічного центру. Така співпраця дала можливість обстежити пацієнтів, виявити хворобу та підібрати адекватне лікування. На даний час ці діти знаходяться під наглядом сімейного лікаря.

В 2023 році ми плануємо подальшу співпрацю із спеціалістами обласного фтизіопульмонологічного центру.

Позитивна проба Манту, що робити?

Що робити, коли проба Манту показала позитивний результат та виключені всі впливаючі фактори - вакцинація БЦЖ та іншими вакцинами, недавня інфекційна хвороба, алергічна реакція до компонентів туберкуліну. Постільки проба Манту являється важливим, але не 100 % достовірним критерієм діагностики туберкульозу, проводяться допоміжні обстеження – флюорографія грудної клітки, мікробіологічний посів мокроти, обстеження членів сім’ї.

Діти і підлітки з вперше виявленою інфікованістю туберкульозом мають підвищений ризик розвитку клінічно вираженого туберкульозу, вважається, що у 7–10 % таких дітей може розвинутись первинний туберкульоз зі всією симптоматикою. Тому такі діти підлягають спостереженню в протитуберкульозному диспансері протягом року. Протягом 3 місяців проводиться хіміопрофілактика протитуберкульозними препаратами. Після закінчення цього періоду дитина передається під спостереження сімейного лікаря або педіатра як «інфікований більше одного року».

tuberkulez

З повагою,

директор КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» Анатолій ШВЕЦЬ

Поділитися