Щорічно у весняно-літній період на території України проводиться посилення заходів державного контролю щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, які занесені до Червоної книги України, є рідкісними і перебувають під загрозою  зникнення.                                                                  

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Розпускання квітів у них відбувається ще до появи листя  на деревах.  Серед похмурого лісу вони привертають увагу, милують око розмаїттям: у  багатьох первоцвітів  забарвлення яскраве, квіти золотисті, блакитні, бузкові та білосніжні.                                                                                       

На сьогодні більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин: всі види сон-трави, підсніжник звичайний, тюльпан дібровний, проліска весняна, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, ведмежа цибуля (черемша) та інші  занесені до Червоної Книги України.       

Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комах, котрі захищають ліс від шкідників. Збирання первоцвітів дуже шкідливе тим, що не дає можливості червонокнижним рослинам утворити насіння, ламаються стебла, листки, нерідко квіти вириваються з цибулиною, що призводить до повного знищення рослини, ушкоджуються сусідні квіти.             

Здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони  України «Про охорону навколишнього природного середовища»,  «Про рослинний світ», «Про природно-заповідний фонд», «Про  Червону Книгу України».                                 

За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.     з кофіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої та сплата збитку за кожен екземпляр знищеної рослини відповідно до діючих нормативних документів. За незаконно добуті рослини, занесені  до Червоної книги України передбачено нарахування збитку за їх знищення, наприклад: черемша    (цибуля ведмежа) - 62 грн за 1 екземпляр, шафрани (крокуси), підсніжники -  від 49 до 62 грн за 1 екземпляр  залежно від виду, сон- трава - від 37 до 62 грн за 1 екземпляр  залежно від виду.

Кожен свідомий громадянин повинен  мати відповідальне  ставлення до навколишнього природнього середовища. Необхідно усвідомлювати, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування і потребують нашого захисту.

 

MyCollages.jpg

Поділитися