22 березня 1993 року Генеральною Асамблеєю ООН започатковано щорічне відзначення Всесвітнього дня води.   

Метою проведення Дня води є привернення уваги суспільства до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання.    

Економічний розвиток та зростання чисельності населення на планеті призводять до того, що все більше води стає потрібно для задоволення зростаючих потреб. Довгий час вважалось, що запаси прісної води невичерпні, що вони мають здатність до самовідновлення. Відтак у результаті безконтрольної господарської діяльності кількість придатної для пиття води різко зменшилась. Та й зміни клімату роблять якість води нестабільною та сприяють забрудненню навколишнього середовища. Згідно з даними ЮНЕСКО, на сьогодні у світі понад 1,5 млрд. людей живуть в умовах постійного гострого дефіциту питної води. За прогнозами фахівців, до 2050 року біля 7 млрд. чоловік відчуватимуть нестачу якісної прісної води.                                                               

У країнах, що розвиваються  кожен третій житель вже сьогодні страждає від нестачі питної води й відсутності належних санітарних умов, без яких неможливе нормальне життя. У цих країнах приблизно 80% усіх хвороб та одна третина смертельних випадків викликані споживанням забрудненої питної води. На жаль, Україна серед країн Європи є однією з найменш забезпечених водними ресурсами. За запасами води, доступними для використання в Україні, у середньоводні роки на людину припадає 1,09 тис. м³, а у маловодні – 0,62 тис. м³ води.  Централізованим водопостачанням забезпечено лише 25,2 % населених пунктів. Водою з колодязів користується близько 11 млн. громадян України, з яких за офіційними даними 1,8 млн. колодязів забруднені. Понад 800 тисяч людей в Україні  користуються привізною водою, часто низької якості.

За останні роки стан поверхневих і грунтових вод значно погіршився. Закликаємо  громадян не  забруднювати водойми, не  викидати  сміття та інші відходи у водні об’єкти.       

Саме виховання екологічної свідомості може врятувати наші водні ресурси. Заходи, які  допомагають нам зберегти цей неоціненний скарб для наших нащадків: свідомий підхід до використання водних ресурсів, підтримка в належному стані очисних споруд, забезпечення своєчасного збирання побутових відходів, дотримання режиму використання водоохоронних зон та прибережних смуг, контроль за використанням та зберіганням мінеральних і органічних добрив тощо.                                                                                                        

Всесвітній день води є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем, так і рішень в цьому напрямку. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії з метою  збереження водних ресурсів.

 

5e4cec713d49f554799294.png

 

Поділитися