24 квітня проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Ці квітневі заходи у третій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Акція спрямована на сприяння використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб.

Імунізація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, що зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

Нагадаємо, що імунізація щорічно рятує мільйони життів і широко визнана одним з найуспішніших і економічно ефективних заходів в області охорони здоров'я.

Інфекції, яким можна запобігти щепленнями: кашлюк, дифтерія, правець, поліомієліт, кір, епідемічний паротит, краснуха, гепатит B, гемофільна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа, гепатит A, папіломавірусна інфекція тощо.

У 2020 році науковці безпрецедентно швидко винайшли нову вакцину від COVID-19. Наразі вже є докази, що вакцина є безпечною та ефективною проти розвитку тяжких ускладнень від коронавірусної хвороби.  

Станом на 20.04.2023 р. щеплення від COVID-19 отримали 32 197 осіб, із них:

  • І дозу отримали 1 863 особи
  • ІІ дози отрмали 22 736 осіб
  • І бустерну дозу отримали 6 490 осіб
  • ІІ бустерну дозу отримли 1 108 осіб.

У Старокостянтинівській міській територіальній громаді профілактичними щепленнями займаються працівники комунального некомерційного підприємства «Старокостянтинівський центр первинної медико-санітарної допомоги». Це досвідчені фахівці, які успішно складають плани щеплень та проводять щеплення як дорослому так і дитячому населенню.

Старокостянтинівський ЦПМСД є одним з найкращих в області за показниками проведення імунопрофілактики населення.

Медична спільнота Центру первинної медико-санітарної допомоги  закликає мешканців громад свідомо відноситися до проведення імунопрофілактики та дотримуватися календаря щеплень.

tizhden vakcinacii

З повагою,

директор КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» Анатолій ШВЕЦЬ

Поділитися