543453

З метою врегулювання механізму сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску в умовах дії міжнародного стандарту ISO 20022 затверджено наказ Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх поверненню», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за №528/3958 та набирає чинності з 01 квітня 2023 року (далі - Порядок №148). Цим наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов'язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». Це не стосується платників єдиного рахунку.

Також, одночасно для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу» (наказ Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666 втрачає чинність 01 липня 2023 року) і новий.

Під час сплати податків, зборів, єдиного внеску платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює такі поля: «Код виду сплати», «Додаткова інформація запису».

У полі «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками, згідно з додатком 1 до Порядку №148.

Перелік основних кодів видів сплати, які використовуються платниками

Код виду сплати

Назва коду виду сплати

101

Сплата суми податків, зборів, платежів, єдиного внеску

128

Сплата грошових зобов'язань / сум єдиного внеску, визначених за результатами камеральної перевірки підрозділами, що здійснюють адміністрування платежів (фізичні особи)

130

Сплата грошових зобов'язань, визначених за результатами камеральних перевірок підрозділами, що здійснюють адміністрування платежів (юридичні особи)

131

Сплата грошових зобов'язань, визначених за результатами документальної/ фактичної перевірки підрозділами, що здійснюють контрольно-перевірочні заходи

140

Сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу / заборгованості з єдиного внеску / грошових зобов'язань

145

Сплата розстрочених (відстрочених) сум

200

Сплата зобов'язання за спеціальним дозволом на користування надрами

У полі «Додаткова інформація запису» платник заповнює інформацію щодо переказу коштів у довільній формі. Суб’єкти господарювання, які проводять господарську діяльність на підставі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачуються податкові зобов’язання, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер,дата).

Нараховані і сплачені суми податків, зборів, єдиного внеску обліковуються в інтегрованих картках платників (ІКП), які відкриваються органами ДПС за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися такими платниками. Для того, щоб сплачена сума вірно відобразилася в ІКП необхідно чітко дотримуватися вимог Порядку 148.

Приклади заповнення реквізиту «Призначення платежу»

№ прик-ладу

Напрям сплати

Реквізит «Призначення платежу»

Код виду сплати

Додаткова інформація запису

1

податкове зобов’язання з податку на прибуток за I квартал 2022 року

101

податок на прибуток
за I квартал 2022 року

2

податкове зобов’язання з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин за лютий 2022 року, спеціальний дозвіл від 13.06.2016№ 668

200

рентна плата за користування надрами за лютий 2022 року за спеціальним дозволом
від 13.06.2016 № 668

3

податкове зобов’язання з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України за лютий 2022 року, ліцензія від 13.05.2019 № 6528

101

рентна плата за користування радіочастотним ресурсом
за лютий 2022 року за ліцензією
від 13.05.2019 № 6528

4

сплата єдиного внеску, нарахованого на суму заробітної плати за першу половину лютого 2022 року

101

єдиний внесок, нарахований на суму заробітної плати за першу половину лютого 2022 року

5

Сплата податкового боргу з податку на прибуток

140

податковий борг з податку на прибуток

6

погашення заборгованості з єдиного внеску

140

заборгованість з єдиного внеску

Сплата податків, зборів, єдиного внеску, платником оформлюються за кожним напрямом сплати та кожним кодом виду сплати окремою платіжною інструкцією.

У разі коли платником при сплаті податків, зборів, платежів та єдиного внеску, що адмініструються ДПС у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до цього Порядку, вважається, що платник сплатив грошове зобов’язання/єдиний внесок за кодом виду сплати 101.

Вищезазначені вимоги необхідно враховувати при заповненні платіжних інструкцій ( в тому числі також при сплаті через банківські термінали, системи Інтернет - банкінгу) та вимагати від операторів-касирів банків, поштових відділень вірного заповнення поля «Призначення платежу», оскільки  це запорука вірного зарахування коштів в розрізі податків, зборів, платежів, єдиного внеску та своєчасного і достовірного відображення сплати в ІКП.

Головне управління ДПС у Хмельницькій області  висловлює вдячність усім платникам податків за сумлінну сплату у цей нелегкий час, адже вчасно сплачуючи податки та збори, ви робите вагомий внесок у наближення Перемоги!

Поділитися