ОФІЦІЙНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ


   Сьогодення неможливо уявити без досягнень науково-технічного прогресу. В свою чергу, органи Пенсійного фонду України намагаються зробити обслуговування пенсіонерів, роботодавців та громадян більш якісним, оперативним та функціональним.
   Саме з цією метою, а також для того, щоб громадяни мали доступ до іншої довідкової інформації, було створено веб-портал Пенсійного фонду, який надає користувачам електронні послуги на сучасному технологічному рівні. Таке запровадження є вагомим кроком на шляху вдосконалення роботи із зверненнями громадян.


    Веб-портал надає можливість отримання різнопланової інформації.
   Застрахована особа (працівник), яка зареєстрована на порталі, може отримувати щомісяця на свою електронну скриньку дані з системи персоніфікованого обліку. У них вказано, які роботодавці подавали звіт за цю особу, які суми заробітної плати були нараховані, які суми внеску перераховані з цієї заробітної плати, скільки днів для стажу зараховано в результаті сплати тощо. Також вказується спеціальний стаж (за його наявності). Все це дає можливість контролювати свого роботодавця.
   Страхувальники (роботодавці), які зареєстровані на порталі, можуть отримувати виписки з даними про стан розрахунків, контролювати надходження коштів, звітів щодо сум нарахованого єдиного внеску та виникнення заборгованості з його сплати.
   Пенсіонери – користувачі порталу мають змогу, не виходячи з дому, отримати такі відомості з власної пенсійної справи:
•    назва Закону України, згідно з яким призначено пенсію;
•    вид пенсії;
•    сума призначеної пенсії, з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством;
•    дата закінчення виплати пенсії (для пенсій, призначених на певний строк).
Також веб-портал дає можливість:
•    подати запит для підготовки різних довідок у паперовому вигляді, що видаються Пенсійним фондом, і потім лише з’явитись для отримання готової довідки – вам буде повідомлено час і місце, куди потрібно прийти;
•    записатись на прийом до керівництва чи відповідальної особи і отримати відповідь з уточненням місця, дати та часу прийому;
•    відправити скаргу до управління, на яку обов’язково прийде відповідь, адже кожне звернення фіксується електронною системою і перебуває на контролі.
Тобто, створення веб-порталу – це ще один крок до того, щоб спростити спілкування громадян із Фондом, максимально наблизити наші послуги до людей.
   Веб-портал надає електронні послуги кожній особі індивідуально та працює з дотриманням вимог до захисту інформації. Щоб сторонні особи не змогли скористатися вашими даними, інформація надходитиме у такому вигляді, що за нею буде неможливо ідентифікувати особу, її неможливо скопіювати чи роздрукувати. Це теж зроблено з метою захисту персональних даних.
   Такий спосіб отримання інформації є безумовно зручнішим, ніж особистий візит до Пенсійного фонду чи телефонний дзвінок (адже по телефону вам не нададуть конфіденційну інформацію).
  Всі послуги, надані веб-порталом, абсолютно безкоштовні.

 Як зареєструватися на веб-порталі ПФУ?
Для Вашої зручності процедура реєстрації на веб-порталі максимально спрощена.
Найбільш тривалим є етап особистого звернення до територіального органу Пенсійного фонду для оформлення заяви на реєстрацію.
Для реєстрації у якості користувача Веб-порталу ПФУ Вам необхідно виконати наступні кроки:
•    З’ясувати, до якого територіального органу Пенсійного фонду України Вам необхідно звернутись для оформлення заяви.
•    Прийти до Пенсійного фонду та оформити заяву, яку Ви можете оформити вдома, зайшовши на сайт : http://portal.pfu.gov.ua  в розділ «Нормативні документи» і обравши необхідну форму заяви:
•    Для громадянина;
•    Для юридичної особи (страхувальника).
Проте, у разі необхідності, фахівці Фонду допоможуть Вам у її заповненні. З відповідною заявою Вам необхідно звернутися в територіальний підрозділ Пенсійного фонду за місцем пенсійного обліку та надати документ, який засвідчує особу.
   Внесені у заяву відомості перевіряються, вносяться до інформаційної системи Пенсійного фонду. Після чого друкується розписка про одержання заяви особою або страхувальником, а також (важливо !!!) «реєстраційний код».
    Цей код необхідний Вам для реєстрації на Веб-порталі, отже, зберігайте його в таємниці до моменту закінчення реєстрації!
  Завершити реєстрацію необхідно зайшовши на Веб-портал Пенсійного фонду в мережі Інтернет (http://portal.pfu.gov.ua) та обравши пункт меню «Реєстрація на порталі». Заповніть реєстраційну форму. Звертаємо увагу, що логін та пароль бажано вибирати такими, що не містять Ваших справжніх імен та прізвищ.
  Виконання такої рекомендації підвищить рівень захисту Ваших персональних даних.
   На введену Вами адресу електронної пошти прийде лист, необхідний для підтвердження реєстрації. Після підтвердження Ви отримаєте повідомлення Веб-порталу про успішне закінчення реєстрації, після чого на Веб-порталі автоматично формується нова персональна сторінка користувача порталу. З неї і здійснюється доступ до персоніфікованих електронних послуг Пенсійного Фонду.
   Надалі доступ до електронних послуг, які передбачають персоналізований доступ (одержання виписок, надсилання запитів, запис на прийом тощо), здійснюється після авторизації на Веб-порталі «Вхід».
Запрошуємо Вас стати користувачем Веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України .

 

З 01.07.2016 року зміни щодо виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам.

У зв’язку зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.2016 №167 до постанови Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 №637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» починаючи з 1 липня 2016 року виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам буде здійснюватися виключно через рахунки та мережу установ і пристроїв публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України”.
Кабінетом Міністрів України, зокрема, ухвалено рішення, що для ідентифікації одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами, та забезпечення виплати їм пенсій здійснюється емісія (виготовлення) платіжних карток, які одночасно є пенсійними посвідченнями. При цьому якщо особа одержить таке посвідчення, то пенсійне посвідчення загально-встановленого зразка їй не видаватиметься.
Електронне пенсійне посвідчення виготовлятиметься на ім'я особи, якій призначено пенсію. Якщо пенсію призначено неповнолітній або недієздатній особі чи особі, цивільна дієздатність якої обмежена, то в електронному пенсійному посвідченні (у позиції «Вид пенсії») зазначатиметься прізвище, ім'я та по батькові батька (матері) або опікуна чи піклувальника.
У новому документі зазначатиметься графічна та електронна інформація про власника та його електронний цифровий підпис.
Крім того, вказуватимуться відомості про вид пенсії, групу, причину інвалідності й строк, на який установлено інвалідність.
У разі продовження строку призначення пенсії, установлення інвалідності або продовження її на новий строк відбуватиметься емісія нового посвідчення.
Виготовлення електронного посвідчення здійснюватиметься на підставі заяви пенсіонера, поданої до територіального органу Пенсійного фонду України, протягом 30 робочих днів із дня прийняття такої заяви.
Такий документ видаватиметься у вказаному в заяві відділенні банку особисто пенсіонерові, а якщо пенсіонером є неповнолітня або недієздатна особа чи особа, цивільна дієздатність якої обмежена, — батькам, опікуну, піклувальникові (законному представнику), за умови, що буде пред'явлено документи, за допомогою яких банк зможе ідентифікувати таку особу.
Разом з електронним посвідченням видаватиметься інструкція про його використання.
Нове пенсійне посвідчення як платіжна картка діятиме до трьох років за умови, що фізична ідентифікація одержувача пенсії у відділеннях банку відбуватиметься перші два рази кожні шість місяців, а надалі — кожні дванадцять місяців. Загалом таке пенсійне посвідчення використовуватиметься як платіжна картка до закінчення строку її дії, або в разі закінчення строку призначення пенсії.

Що потрібно знати про трирівневу пенсійну реформу

Реформування пенсійної системи тяжіло не один рік. Адже не секрет, що різниця між максимальними і мінімальними пенсіями українців – значна. Для виправлення цієї ситуації влада перейшла від слів до діла. Відтак, вона має на меті впровадити єдиний принцип нарахування пенсій і скасувати усі спеціальні, крім військових.
На початку березня депутати Верховної Ради України підтримали за основу проект Закону України №2212 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», який набув чинності 1 квітня. Цей документ, власне, і став стартом пенсійної реформи.


Тож які зміни очікують українців? Передусім, пенсійна система складатиметься з трьох рівнів: солідарної, накопичувальної системи та системи недержавного пенсійного забезпечення.
Перший рівень – це солідарна система, за якою нині здійснюється нарахування пенсій. Вона передбачає, що відрахування від заробітних плат працівника сплачує роботодавець до Пенсійного фонду України (ПФУ). А потім ці кошти розподіляються серед пенсіонерів. Втім, як показує досвід, солідарна система має ряд недоліків, серед яких і низький рівень пенсій.
Наступний рівень, який планують запровадити урядовці з 1 січня 2017 року, - це накопичувальна система, а також запровадження професійних пенсійних програм. Відповідно до цього, громадяни зможуть забезпечити собі достойне пенсійне майбутнє. Відтак, для осіб 35-річного віку внески до ПФУ є обов’язковими. За цих умов така ставка накопичувального вкладу осіб до Пенсійного фонду буде зростати від 2-ох відсотків, з щорічним підвищенням від 1 – 7% до 2022 року. А починаючи від 36-ти річного до 55-ти річного віку такі внески здійснюватимуться за добровільним бажанням осіб, і громадяни зможуть формувати індивідуальні накопичення.
Система недержавного пенсійного забезпечення ґрунтується на засадах добровільної участі фізичних та юридичних осіб, крім випадків, передбачених законами, у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання учасниками недержавного пенсійного страхування пенсійних виплат.
Недержавний пенсійний фонд (НПФ) - це фінансова установа, діяльність якої базується на принципах добровільної участі громадян, роботодавців та їх об'єднань у формуванні пенсійних накопичень. Фонд залучає пенсійні внески фізичних і юридичних осіб, інвестує кошти з метою їх захисту від інфляції та примноження, а пізніше здійснює пенсійні виплати за рахунок накопичених пенсійних активів.
Що можна сказати про пенсійну реформу? Можливо, те, що вона допоможе зрозуміти просту річ, яка в розвинених країнах очевидна для кожного: про своє майбутнє треба дбати самостійно. Думати про накопичення, будувати своє майбутнє - це якраз той базовий принцип, завдяки якому пенсіонери можуть відчувати себе захищеними на пенсії, тому що їх держава забезпечила їм надійні і різноманітні можливості забезпечити свою старість. Саме в цьому соціальна орієнтованість держави - створювати можливості для громадян, для того щоб вони могли забезпечити собі гідне майбутнє

Змінилися розміри пенсій з 1 вересня 2015 року. А як?
Законом України від 17.09.2015 року № 704-VII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачено збільшення  прожиткового  мінімуму  для о сіб,  які втратили  працездатність, до 1074 грн. з 1 вересня 2015 року, а не з грудня, як планувалось раніше.
Зважаючи на те, що в більшій мірі розміри пенсійних виплат залежать від показника прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, з вересня 2015 року перераховано і розміри пенсійних виплат.
У зв’язку з цим, з 1 вересня 2015 року управлінням Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі проведено перерахунок пенсій, а також надбавок і підвищень до пенсій, розміри яких визначають від прожиткового мінімуму, а саме:


1.    Мінімальні розміри пенсій, призначені відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», доплата за понаднормовий стаж, що обчислена виходячи з розміру прожиткового мінімуму.
Разом з тим, варто звернути увагу, що відповідно до норм чинного законодавства мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється за наявності страхового стажу у чоловіків 35 років, у жінок – 30 років (для осіб, яким пенсія призначена до 01.10.2011 року за наявності стажу для чоловіків 25 років, для жінок – 20 років).
За наявності стажу меншої тривалості, пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.
За наявності стажу більшої тривалості, ніж зазначено вище, за кожен повний рік понад 35 (30) або відповідно 25 (20) років встановлюється підвищення розміру пенсії за віком (доплата за понаднормовий стаж). Якщо основний розмір пенсії більший за мінімальну пенсію, то доплата за понаднормовий стаж перераховується виходячи з нового прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Звертаємо увагу, що відповідно до змін, внесених до ст. 42  Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», перерахунок доплати за понаднормативний стаж проведено з вересня 2015 року незалежно від факту роботи пенсіонера. Нагадуємо, що такий перерахунок для працюючих пенсіонерів відповідно до чинного законодавства не проводився з 01.10.2011 року, а залишався з урахуванням прожиткового мінімуму 764 грн.  
2.    Мінімальні пенсії шахтарів, на яких поширюється чинність Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».
3.    Мінімальні пенсійні виплати інвалідам війни та інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (ст.54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»).
4.    Мінімальні розміри пенсій, обчислені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
5.    Надбавки, підвищення, та інші виплати, розмір яких обчислюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, надбавки до пенсії донорам, пенсії за особливі заслуги та ін.).
Звертаємо увагу, що надбавки та підвищення, які відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2014 року № 112 встановлені у фіксованих розмірах, в тому числі і надбавки дітям війни, з 1 вересня 2015 року не переглядаються.
З огляду на вищезазначене, розмір підвищення для більшості пенсіонерів буде індивідальним і залежатиме від наявного стажу особи, встановлених підвищень, надбавок до пенсії.
Перерахунок проведено в автоматизованому режимі, він не потребує додаткового звернення пенсіонерів до органів Пенсійного фонду України. Виплата пенсій у нових розмірах та доплата за вересень місяць буде здійснена у жовтні разом із пенсією за жовтень відповідно до встановленої індивідуальної дати виплати пенсії протягом виплатного періоду. Для пенсіонерів, яким перерахунок пенсії не проведено в автоматичному режимі, а рахуються як «кандидати на індивідуально – масовий перерахунок», перерахунок пенсії проведенно в індивідуальному режимі та доплата пенсії за вересень та жовтень 2015 року буде здійснена у жовтні місяці додатковими відомостями.
Більш детальніше розглянемо на прикладах.
Приклад 1. Жінка отримує пенсію за віком з 1995 року, на даний час не працює, її страховий стаж складає 43 роки 6 днів, до 01.09.2015 року отримувала пенсію в розмірі 1257,73 грн. Як зміниться ромір пенсії з 01.09.2015 року?
Розмір пенсійної виплати даної громадянки станом на 31.08.2015 року складав 1257,73 грн., в тому числі: основний розмір пенсії – 618,71 грн. + доплата до мінімального розміру пенсії – 330,29 грн. (949,00 грн. – 618,71 грн.) + доплата за понаднормовий стаж – 142,30 грн. + 66,43 грн – надбавка як дитині війни + 100,00 – доплата з 01.05.2012 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 року № 327
Розмір пенсійної виплати станом на 01.09.2015 року становить 1382,73 грн., в тому числі: основний розмір пенсії – 618,71 грн. + доплата до мінімального розміру пенсії – 455,29 грн. (1074,00 грн. – 618,71 грн.) + доплата за понаднормовий стаж – 142,30 грн. + 66,43 грн – надбавка як дитині війни + 100,00 – доплата з 01.05.2012 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 року № 327
В даному випадку розмір пенсійної виплати збільшився на 125,00 грн.
Приклад 2. Чоловік отримує пенсію за віком з листопада 2011 року, на даний час працює, його страховий стаж складає 45 років 06 місяців, до 01.09.2015 року отримував пенсію в розмірі 1638,15 грн. Як зміниться ромір пенсії з 01.09.2015 року?
Розмір пенсійної виплати даного громадянина станом на 31.08.2015 року складав 1638,15 грн., в тому числі: основний розмір пенсії – 1561,75 грн. + доплата за 10 років понаднормового стажу – 76,40 грн. (764,00 грн. помножено на 10%).
Розмір пенсійної виплати станом на 01.09.2015 року становить 1669,15 грн., в тому числі: основний розмір пенсії – 1561,75 грн. + доплата за 10 років понаднормового стажу – 107,40 грн. (1074,00 грн. помножено на 10%).
В даному випадку розмір пенсійної виплати збільшився на 31,00 грн.
Приклад 3. Чоловік отримує пенсію по 3 групі інвалідності з 2014 року, на даний час не працює, його страховий стаж складає 22 роки 09 місяців, до 01.09.2015 року отримував пенсію в розмірі 949,00 грн. Який  ромір пенсії буде після перерахунку  з 01.09.2015 року?
Пенсія по 3 групі інвалідності призначається в розмірі 50% пенсії за віком.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 року № 265 розмір пенсійної виплати інвалідів 3 групи не може бути нижче 949,00 грн.
В даному випадку розмір пенсійної виплати станом на 31.08.2015 року складав 949,00 грн., в тому числі: основний розмір пенсії  - 652,50 грн. + доплата до мінімального розміру пенсії – 296,50 грн. (949,00 грн. – 652,50 грн.) = 474,50 - розмір пенсії по інвалідності (розмір пенсії за віком 949,00 грн помножено на 50%) + 474,50 грн. – державна адресна допомога до 949,00 грн. відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 року № 265.
Розмір пенсійної виплати станом на 01.09.2015 року становить 949,00 грн., в тому числі: основний розмір пенсії  - 652,50 грн. + доплата до мінімального розміру пенсії – 421,50 грн. (1074,00 грн. – 652,50 грн.) = 537,00 грн. - розмір пенсії по інвалідності (розмір пенсії за віком 1074,00 грн помножено на 50%) + 412,00 грн. – державна адресна допомога до 949,00 грн. відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 року № 265.
В даному випадку розмір пенсії до виплати після перерахунку не змінився.
Більш детальнішу інформацію можна отримати  за  телефоном  «гарячої»  телефонної лінії  4-70-03 або безпосередньо в управлінні Пенсійногофонду України в Старокостянтинівському районі (м. Старокостянтинів, вул. Миру, 17/1 (зал обслуговування громадян)).
 
Управління Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі.
                                                                                          


   


 

 

Попереду – зміни у пенсійній системі.

   Під опікою Управління Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі знаходиться 19,2 тис. пенсіонерів. Чимало з цих людей мають великий стаж, але свого часу отримували невелику зарплату, нині й пенсію отримують невелику. На сьогоднішній день середня пенсія по Старокостянтинівському району становить 1 287 грн. Це, звісно, не додає оптимізму, зважаючи на те, як стрімко все дорожчає.
    Саме тому український уряд ставить за мету змусити громадян завчасно думати про власну зрілість, ініціюючи проведення комплексної реформи системи пенсійного забезпечення. Українці повинні зрозуміти: кожен з них має самостійно формувати своє пенсійне майбутнє. Лише від того, який у людини трудовий стаж та скільки внесків за цей час вона сплатила, залежатиме розмір її пенсійних виплат.


    У Верховній Раді України вже доволі тривалий час відбуваються непрості дискусії стосовно ухвалення пакета із чотирьох законопроектів, які змінюють принципи функціонування вітчизняної системи пенсійного забезпечення.    Передбачається, що за нової системи пенсії будуть фінансуватися з трьох джерел – солідарного, накопичувального і недержавного рівнів. Нинішня солідарна система буде удосконалена завдяки звільненню від невластивих функцій і скасуванню спеціальних пенсій. Отже, попереду – суттєве наведення порядку та встановлення соціальної справедливості. Нині призначення пенсій здійснюється за єдиними для всіх принципами. І хоча цей крок не принесе значного економічного ефекту, проте досягнуто ефекту соціально-політичного. Мова йде про довіру людей до солідарної пенсійної системи. При цьому буде збережено систему професійних пенсій для тих категорій пільговиків, які справді цього потребують.
      До того ж на вищому рівні обговорюється можливість надання додаткових пенсійних прав всім тим, хто ризикує життям зі службового обов’язку, а це і пожежники, і рятувальники, і поліцейські, і працівники СБУ. Не залишаться без своїх соціальних виплат і люди з інвалідністю.
     У майбутньому, можливо, оптимальним варіантом для нашої держави стануть корпоративні пенсійні системи за американським зразком, коли роботодавець платить за своїх співробітників внески в Накопичувальний пенсійний фонд. Але поки що – це теоретичні міркування. На практиці виникає безліч проблем.
     Світовий досвід свідчить, що кардинальні реформи можна проводити лише тоді, коли їх сприймає суспільство. На жаль, наше суспільство, значною мірою, через масову бідність і тривалі розчарування, в ефективність реформ не надто вірить. Тому ми, працівники Пенсійного фонду, крок за кроком, поступово, намагаємося подавати людям позитивні сигнали і впливати на настрій населення.

  
        Управління Пенсійного фонду України в Старокостянтинівському районі.
   


 

Для чого потрібна пенсійна реформа.

Зараз, в Україні працює солідарна система пенсійного забезпечення, згідно з якою працююче населення забезпечує пенсіонерів. Але, на жаль, солідарна система не спроможна повною мірою забезпечити високий рівень пенсій нашим громадянам. Урядом запропонований до розгляду законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій», яким передбачається, що виплата пенсій буде здійснюватися з трьох різних джерел: з солідарної системи, накопичувальної системи і системи недержавного пенсійного страхування. Накопичувальна система пенсійного страхування буде обов’язкова для тих, кому менше 35 років, а люди у віці від 35 до 55 років зможуть на добровільній основі брати участь у ній (вони повинні будуть визначитися протягом 2017 року). Всі накопичені пенсійні активи, які будуть на персональному рахунку людини, після його смерті будуть успадковуватися. Ставка внеску в систему буде поступово зростати, і на початковому етапі в 2017 р складе 2%, потім буде збільшуватися на 1% щороку і до 2022 р. виросте до 7% і далі рости не буде. Відповідно будуть зменшуватися внески до Пенсійного фонду (тобто ставка ЄСВ).


Для прикладу, після запровадження в Польщі накопичувальної пенсійної системи запрацював фондовий ринок, Варшавська біржа стала центральним торговим майданчиком у східній Європі. Приплив іноземних інвестицій збільшився в рази. За даними аналітиків, в Україні накопичувальна система залучить близько 5 млрд. гривень, і ці кошти будуть інвестуватися в економіку країни. Населення зацікавлене в тому, щоб отримувати нормальний дохід, тоді соціальне становище в суспільстві зміниться в кращу сторону: купівельна спроможність збільшиться, що само собою є необхідною умовою для розвитку економіки. Та реформа, яку пропонує зараз уряд, – не тільки пенсійна, вона системна, загальноекономічна. Більш того, якщо її правильно впроваджувати, то там є цілий набір антикризових інструментів для економіки: створення потужного довгострокового внутрішнього інвестора, допоміжні механізми детінізації зарплат, трансформація державних витрат на споживання в державні витрати на розвиток економіки і так далі.
Реформа, безумовно, вирішує питання, як підвищити доходи людей на пенсії і не разово, а на десятиліття вперед, як знайти джерело такого підвищення. Але, насправді, вона робить революційну для нашої економіки річ, абсолютно необхідну саме зараз: створює довгострокові внутрішні інвестиції. Що це дає? Зменшує залежність нашої держави від зовнішніх кредитів, дає можливість залучати зовнішні інвестиції на більш вигідних умовах, отримати гроші на розвиток економіки, створити нові робочі місця і, в тому числі, збільшити надходження до Пенсійного фонду.
Що можна сказати про пенсійну реформу? Можливо, те, що вона допоможе зрозуміти просту річ, яка в розвинених країнах очевидна для кожного: про своє майбутнє треба дбати самостійно. Думати про накопичення, будувати своє майбутнє. Це якраз той базовий принцип, завдяки якому пенсіонери розвинених країн подорожують по світу і можуть відчувати себе захищеними на пенсії. Тому що, їх держава забезпечила їм надійні і різноманітні можливості забезпечити свою старість. А вони ними скористалися. Саме в цьому соціальна орієнтованість держави - створювати  можливості для громадян, для того щоб вони могли забезпечити собі гідне майбутнє.

Управління ПФУ в Старокостянтинівському районі.

Поділитися