Реформа місцевого самоврядування та
територіальної організації влади


Питанню реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні ще у березні 2014 року було надано високий рівень пріоритетності як Урядом України, так і нашими європейськими партнерами. 1 квітня 2014 року Урядом затверджено Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. За Концепцією в Україні має бути побудована проста та логічна система місцевого самоврядування, яка здатна забезпечити нормальне та комфортне життя українських громадян у містах та селах. Суть перетворень у тому, що органи місцевого самоврядування різних рівнів – громади, району, області отримають повноваження, які найбільш ефективно виконувати саме на цьому рівні, під повноваження – необхідні ресурси, а також буде запроваджено відповідальність органів місцевого самоврядування перед виборцями за ефективність своєї діяльності, а перед державою за законність.
17 червня 2014 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про співробітництво територіальних громад». Закон передбачає об’єднання зусиль територіальних громад, створення  спільних органів управління, спільних підприємств, об’єднання бюджетних ресурсів, які дадуть можливість громадам вирішувати ті проблеми, які в них є. Цей законопроект є довгоочікуваним серед територіальних громад сіл, селищ, міст.
У грудні 2014 року ВРУ затверджено зміни до Податкового та Бюджетного кодексів у частині децентралізації фінансів та надання місцевим органам самоврядування більше прав у формуванні власних бюджетів та розширення джерел їх наповнення.
Законом України ''Про добровільне об'єднання територіальних громад'', який набрав чинності 4 березня 2015 року, обласним адміністраціям доручено розробити проекти перспективних планів формування територій громад області.  
Законодавством передбачено, що територіальні громади, об’єднані відповідно закону та Перспективного плану, будуть мати такі ж повноваження, як обласні центри. Громади, що об’єднались до 15 жовтня 2015 року та у відповідності із перспективним планом, на наступний рік будуть мати прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.
Ще один додатковий стимул - Державний фонд регіонального розвитку, на який держава сьогодні виділила 3 мільярди гривень. Сформована прозора методика його розподілу - обласні конкурсні комісії визначать, які об'єкти у регіонах потрібно добудувати або ввести в дію. Профільний комітет Верховної Ради затверджує цей перелік. Однак на цей ресурс можуть претендувати громади, які склали перспективні плани і готові до об'єднання.
 Органи місцевого самоврядування, що не об'єднаються, будуть позбавлені права на виконання делегованих державою повноважень. Найбільше реформа торкнеться сільських територій, адже саме сільські громади сьогодні є найменш забезпечені ресурсами і мають найменші можливості для реалізації своїх повноважень.
Фактично реформа місцевого самоврядування дасть змогу усім громадам мати ресурси аби визначені законом повноваження надавались на достатньому рівні, як у містах так і в селах.
8 квітня 2015 року Уряд затвердив Методику формування спроможних територіальних громад,  де визначені основні критерії та умови формування спроможних громад, принципи визначення адміністративних центрів громад та зон їх впливу, зон доступності населених пунктів до адміністративного центру та інші нормативи.
Розпорядженням голови облдержадміністрації від 6 квітня 2015 року №154-р утворено обласну робочу групу з розробки проекту перспективного плану формування територій громад області.
З нормативно-правовою базою та корисними для роботи матеріалами можливо ознайомитись за наведеними посиланнями.

 

Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні
Закон України "Про співробітництво територіальних громад"
Методичні рекомендації щодо практичного застосування положень Закону України «Про співробітництво територіальних громад» в частині організації та юридичного оформлення співробітництва
Практичний коментар до Закону України «Про співробітництво територіальних громад»
Наказ Мінрегіону "Про затвердження Примірних форм договорів про співробітництво територіальних громад"
Наказ Мінрегіону "Про затвердження Порядку формування та забезпечення функціонування реєстру про співробітництво територіальних громад"
Заходи з впровадження Закону України "Про співробітництво територіальних громад"
Закон України "Про добровільне об,єднання територіальних гомад"
Методика формування спроможних територіальних громад

"Українська асоціація районних та обласних рад"
Асоціація міст України проводить значну підтримку розвитку місцевого самоврядування в Україні.
Асоціації малих міст
Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад 
Інститут громадянського суспільства- провідна експертна неурядова організація, що сприяє становленню та розвитку громадянського суспільства в Україні.

Про обласну робочу групу з підготовки проекту перспективного плану формування територій громад Хмельницької області (08.04.2015)
Додаток 1

Поділитися