29 09 2021 БТІКомунальне підприємство "Старокостянтинівське міське БТІ", котре в ході адміністративної реформи утворилося шляхом реорганізації районного і міського бюро технічної інвентаризації та здійснює роботи по технічній інвентаризиції об'єктів нерухомого майна, оцінку майна, поділ майна, надає консультації та готує висновки про можливість поділу чи виділу нерухомого майна, документи на початок та закінчення будівництва, консультації з питань успадкування майна, у законодавчому полі займається легалізацією самовільних прибудов.

Про окремі аспекти роботи комунального підприємства "Старокостянтинівське міське бюро технічної інвентаризації" дає роз'яснення начальник підприємства Вячеслав Скоц.

Що таке технічний паспорт на об’єкт нерухомого майна і скільки він років чи місяців дійсний? Технічний паспорт це документ в  якому відображені дані про  внутрішню площу, висоту, об’єм, площу забудови, матеріали конструктивних елементів (стін, перекриття, покрівлі і т.д.)  інженерне оснащення – водопостачання, газопостачання,опалення, каналізація.

Строку дії паспорт не має, але дані його актуальні тільки до того часу, допоки з ним не вчинялися будь-які нотаріальні дії: це може бути договір купівлі - продажу, договір міни, дарування, спадкування майна, застави, успадкування майна, або до державного реєстратора у випадку реєстрації права власності або внесення змін у зв’язку із зміною технічних характеристик чи призначення об’єкта нерухомого майна.

Для встановлення відповідності даних технічного паспорта працівник БТІ проводить поточну інвентаризацію об’єкта нерухомого майна з метою відповідності об’єктів та площ правовим документам.

Технічні паспорти, виготовлені після 01.08.2021року, мають бути зареєстровані в електронному Реєстрі будівельної діяльності. Технічний паспорт виготовлений до вказаної вище дати при, первинній реєстрації, об’єкта нерухомого майна має також бути внесений в електронний реєстр. Внесення в реєстр даних проводить суб’єкт господарювання (БТІ).

У випадку невідповідності  (здійснення власником добудов, перепланувань  і т.п.) виготовляється новий технічний паспорт.

А якщо будівництво чи перепланування здійснювалось без дозвільних документів тоді необхідно звернутись у БТІ для виготовлення документів на будівництво чи перепланування для легалізації самочинного будівництва.  Це може бути легалізація шляхом застосування будівельної амністії або ж фахівці запропонують інші шляхи вирішення питання.

Якщо в людини немає правових документів на житловий будинок їх необхідно виготовити або поновити. Для цього необхідно за місцем проживання, у міській раді, або старостаті, отримати виписку з по-господарської книги про власника домоволодіння, рік побудови житлового будинку та господарських будівель. Далі звернутися в БТІ з даним документом, тут виготовлять технічний паспорт та видадуть довідку про реєстрацію даного об’єкта згідно архівних даних. А далі у ЦНАП для реєстрації права власності.

Щоб розпочати будівництво на власній земельній ділянці необхідно знати: кожне будівництво має розпочинатись тільки при наявності права власності або права користування на земельну ділянку, із вказаним цільовим використанням та з кадастровим номером! Необхідно отримати містобудівні умови та обмеження, потім після їх отримання – проект, після проекту повідомлення про початок виконання будівельних робіт, технічний паспорт, декларація про закінчення, реєстрація права власності в реєстраційній службі.

У комунальному підприємстві "Старокостянтинівське бюро технічної документації" працюють фахівці, що мають досвід роботи у нотаріаті, реєстраційній службі, архітектурній діяльності в сфері технічної інвентаризації та допоможуть громадянам покроково оформити необхідні документи.

КП "Старокостянтинівське міське БТІ" знаходиться за адресою: вул.Софійська, 3/1. Тел.: 067-81-000-55, 4-50-56, 4-50-57. 

Поділитися