Головна

До 31 березня аптеки та медичні заклади Хмельниччини мають підготуватися до відпуску рецептурних ліків за електронним рецептом. Ця вимога передбачена ліцензійними умовами, що встановлюються державою, та поширюється на медичні заклади та фізичних осіб-підприємців незалежно від рівня медичної допомоги, яку вони надають, форми власності закладу чи його спеціалізації. Відповідна вимога також поширюється на всі аптечні заклади.

Адміністрація центру ПМС вирішила надати відповіді на найпоширеніші питання, що виникають у пацієнтів стосовно електронних рецептів. Це цілком природно, адже тепер ця норма пошириться на велику групу ліків, які приймають українці.

Отже, відповідаємо на найпоширеніші з них.

1. НА ЯКІ ЛІКИ БУДЕ ПОТРІБЕН ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЦЕПТ?

Електронний рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря. При цьому перелік рецептурних ліків не розширюється. Усі ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, можна буде отримати, зокрема, і за електронним рецептом.

2. ЧИ БУДУТЬ ЩЕ ДІЯТИ ПАПЕРОВІ РЕЦЕПТИ?

Так, електронний рецепт буде впроваджуватися поступово: за відсутності світла чи звʼязку у медичному закладі лікар, як і раніше, зможе виписати вам рецепт на спеціальному паперовому бланку. 

3. ЧИ ПОТРІБНО МАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ З СІМЕЙНИМ ЛІКАРЕМ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ОТРИМАТИ РЕЦЕПТ?

Електронний рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Водночас пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я – це проста процедура, яку може швидко здійснити будь-який лікар.

4. ЯКІ ЛІКАРІ БУДУТЬ ВИПИСУВАТИ ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЦЕПТИ?

Виписати електронний рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік або ж лікар-ФОП. 

5. ЧИ ЗМОЖЕ ЛІКАР ВИПИСАТИ РЕЦЕПТ НА КОНКРЕТНУ ТОРГОВУ НАЗВУ ЛІКІВ?

Електронний рецепт не містить торгових назв препаратів, а лише міжнародну непатентовану назву, іншими словами – діючу речовину. Так пацієнт самостійно приймає рішення щодо бренду лікарського засобу з відповідною діючою речовиною.

6. ЧИ МОЖНА ПРИДБАТИ МЕНШУ КІЛЬКІСТЬ ЛІКІВ ЗА РЕЦЕПТОМ, НІЖ ПРИЗНАЧИВ ЛІКАР?

Так, ви зможете погасити електронний рецепт частково, тобто придбати меншу кількість ліків, аніж вам призначив лікар. Ви зможете одноразово погасити рецепт на мінімальну кількість препарату (наприклад, блістер чи ампулу). При цьому повторно отримувати рецепт для відпуску залишку ліків не потрібно. 

7. ЧИ ПОТРІБНО ЗВЕРТАТИСЯ ДО ЛІКАРЯ ПОВТОРНО, ЯКЩО Ц ПАЦІЄНТА Є ХРОНІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ АБО ПАЦІЄНТ ПОТРЕБУЄ ПРОДОВЖЕННЯ ЛІКУВАННЯ?

У разі, якщо пацієнт має гостре чи хронічне захворювання або потребує продовжити лікування чи профілактику, електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати дистанційно, звернувшись до свого сімейного лікаря доступним засобом зв’язку. Для цього в системі попередньо обов’язково має бути зафіксований діагноз та призначення від лікуючого лікаря. Так призначення ліків завжди будуть доступні у вашому смартфоні.

8. ЧИ ОБОВʼЯЗКОВО МАТИ ТЕЛЕФОН, ЩОБ ОТРИМАТИ ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЦЕПТ?

У разі, якщо ви чи ваші близькі не маєте мобільного телефону, лікар надрукує спеціальну інформаційну пам’ятку з деталями призначення, номером та кодом для погашення рецепта в аптеці.

9. ЧИ БУДУТЬ ДІЯТИ ВИКЛЮЧЕННЯ НА ВІДПУСК ЛІКІВ НА ТЕРИТОРІЯХ, ДЕ ВЕДУТЬСЯ БОЙОВІ ДІЇ?

Так, на період дії воєнного стану буде діяти виключення на придбання рецептурних ліків без рецепта лікаря в межах територіальних громад, які розташовані в районі проведення активних військових (бойових) дій.

630 360 1551463461 343

                                                         

                                                                                           З повагою, директор ЦПМСД Анатолій ШВЕЦЬ

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.