Головна

Щороку 24 березня відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Відтоді було відкрито шлях до діагностики та лікування від туберкульозу.

Туберкульоз залишається одним із найбільш смертоносних інфекційних вбивць у світі. Саме тому 24.03.2023 Хмельницьким обласним фтизіопульмологічним медичним центром було організовано зустріч головних лікарів центрів ПМСД Хмельницької області. Головна тема зібрання — запобіжні заходи розповсюдження туберкульозу серед населення.

КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» в 2023 році підписав договір з національною службою здоров’я України (НСЗУ) договір за пакетом медичних гарантій № 41. «Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на і рівні медичної допомоги». Відповідно до умов та вимог цього пакета два сімейні лікарі пройшли відповідне навчання.

Медичний колектив проводить обстеження груп ризику на ТБ та туберкулінодіагностику для дитячого населення. Осіб з підозрою скеровуємо у фтизіопульмонологічний центр для детального обстеження та, за необхідності, адекватного призначення лікування. Після обстеження та призначення лікування наші спеціалісти продовжують вести нагляд за станом здоров’я пацієнтів та за дотриманням призначеного лікування. Автотранспортом центру ПМСД пацієнти з підозрою на туберкульоз доставляються на огляд в Хмельницький обласний фтизіопульмологічний медичний центр.

За оцінками, чверть світового населення заражена туберкульозними паличками, більшість із цих людей не є хворими або заразними, але вони мають ризик розвитку захворювання у майбутньому. Це залежить, передусім, від кількох факторів, найважливішим з яких є імунологічний статус людини. 

Тому у Всесвітній день боротьби з туберкульозом увагу світової спільноти привертають до критичних завдань для досягнення глобальних цілей Стратегії боротьби з туберкульозом. Експерти впевнені у тому, що програмний та комплексний підхід до реалізації цієї мети забезпечить виявлення осіб з найвищим ризиком захворювання, тестування на інфекцію та ефективність профілактичних заходів.

Медичний колектив центру ПМСД закликає бути уважним до свого здоров’я та здоров’я своїх рідних. Якщо протягом певного періоду ви помічаєте зниження апетиту у дитини, кволість, сонливість, підвищення температури тіла — негайно звертайтеся до сімейного лікаря/педіатра.

Бережіть себе та своїх близьких.           

        2168195 yak zahistitis vid tuberkulozu shist prostih pravil                                                   

З повагою, директор

КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД» Анатолій ШВЕЦЬ

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.