Кризовий центр


Поняття «сім’я» у нас звичайно асоціюється з безпекою і захистом, із місцем, де можна знайти спочинок і порозуміння. Проте все частіше дізнаємося про існування сімей, де люди живуть, образно кажучи, у «зоні військових дій». І страждають від цього слабкі, незахищені жінки, діти, немічні. Офіційна статистика, стосовно домашнього насильства, не відображає реальну картину, оскільки більшість жертв не звертаються до органів внутрішніх справ.
Випадки насильства стосовно дітей, їхня поширеність та типологія залишаються здебільшого прихованими і не знаходять відображення у статистиці. Особливо це стосується сексуального та психологічного насильства у сім’ї. Діти, які зазнали будь-якого виду жорстокого поводження, мають більше емоційних та поведінкових проблем, труднощів з навчанням порівняно з дітьми із сімей, де насильство відсутнє.
Тому треба шукати конструктивні шляхи подолання проблеми домашнього насильства над дітьми.
Спеціалісти Кризового центру проводять тренінги для педагогів Старокостянтинівських шкіл на тему: «Як працювати з дітьми, які потерпають від насильства». Мета тренінгу: навчити вчителів як виявляти дітей, які потерпають від насильства та методам роботи з ними. Завдання тренінгу навчити учасників:
• Використовувати вербальні та невербальні засоби ефективного спілкування з дітьми;
• Визначати доцільність застосування конкретних комунікативних прийомів бесіди;
• Визначати можливі бар’єри взаєморозуміння;
• Аналізувати екстремальні ситуації та визначати їх вирішення.
На тренінгах проводяться вправи з учасниками , обговорюються конкретні ситуації, і як підсумок занять - на завершенні тренінгів проводиться анкетування учасників. З аналізу проведення анкетування працівники роблять висновки, що тема насильства в сім’ї є досить актуальною та гострою проблемою теперішнього сьогодення.

І. Степанишина, спеціаліст з розвитку послуг Кризового центру.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.