Головна

golovna 1 2

Практичні поради та роз’яснення дає Бігняк Іванна Миколаївна, лікар-кардіолог КНП «Старокостянтинівський ЦПМСД»

Під час стресу загострюються серцево-судинні захворювання, найчастіше- це гіпертонія та ішемічна хвороба серця. Страждають як пацієнти, що вже мають хронічні захворювання серцево-судинної системи, так і значно зростає ризик виникнення проблем у здорових осіб.

Зокрема пацієнтів турбують такі симптоми, як відчуття тиснучого болю за грудиною та в ділянці серця, що може іррадіювати в ліву руку, задишка при  фізичному та емоційному навантаженні, відчуття серцебиття, чи перебоїв в роботі серця, можливе підвищення АТ, набряки нижніх кінцівок.

Основні поради як подбати про своє серце в умовах війни: 

  • Контролюйте тиск і загальний стан.

Під час війни важливо дотримуватися контролю хвороби, вимірюйте тиск. Подбайте про те, щоб у вас із собою завжди було все необхідне: тонометр, препарати першої допомоги тощо. Особливо — якщо плануєте покинути постійне місце проживання.

  • Продовжуйте приймати всі ліки, які призначив лікар

Дуже важливо і далі приймати препарати, які призначив лікар. Якщо ви забуваєте це робити, ставте будильник або нагадування на телефоні. Записуйте кожен прийом препарату.

  • Будьте на зв’язку з лікарем

Якщо ви маєте серцево-судинні захворювання і відчули погіршення, чи появу вищевказаних симптомів, слід звернутись до свого сімейного лікаря. Якщо вам довелося змінити місце проживання, ви можете отримати первинну медичну допомогу в найближчій амбулаторії. При потребі лікар скерує до кардіолога.

  • Дотримуйтесь здорового способу життя

Не зловживайте кавою, чаєм. Відмовтеся від енергетичних напоїв та алкоголю, шкідливих звичок. За можливості намагайтеся збалансовано харчуватися, уникайте продуктів із високим вмістом солі, цукру та жирів. Плануйте режим дня та дотримуйтеся його.

Не нехтуйте, якщо відчуваєте погіршення саме на фоні емоційного навантаження, обмежте перегляд новин. Зверніться до лікаря, можливо є потреба у препаратах заспокійливої дії. Відмовтесь від усіх джерел, які публікують неперевірену інформацію та роблять це надто емоційно. Обирайте офіційні джерела центральних органів влади та населеного пункту, де ви перебуваєте.

            Іванна Миколаївна приймає за адресою:

вул.Софійська, 23 (приміщення АЗПСМ №1).

Запис на прийом за телефоном:    098 057 36 12.

Будьте уважні до власного здоров'я, особливо у такий важкий час.

                                                                                          

З повагою, директор А.І. Швець              

та медичний персонал КНП «Старокостянтиніський ЦПМСД»

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.