Головна

images

З настанням осінньої пори мешканці приватних житлових будинків починають проводити активний благоустрій ділянок та домогосподарств, спалюючи опале листя, суху траву та сміття.
Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та є небезпечними для життя та здоров’я.
При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму, до складу яких входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензапірен, що може викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Крім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до знищення екосистеми.
Внаслідок необережного поводження з вогнем чи звичайної людської халатності й необачності на відкритих територіях, господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей, на узбіччях все частіше фіксуються випадки спалення сухої рослинності.
В зв’язку з воєнним станом у нашій країні закликаємо громадян територіальної громади бути свідомими та не палити залишки сухої рослинності та побутового сміття, такими діями ви вбережете сили рятувальників, адже усі підрозділи ДСНС переведені на посилений варіант несення служби.
Відповідно до чинного законодавства, спалювання залишків сухої рослинності та побутового сміття під час військового стану прирівнюється до диверсії. До статті 113 Кримінального кодексу України «Диверсія» до переліку злочинів додано і навмисні підпали, в тому числі й спалювання залишків сухої рослинності, за що передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, накладення штрафу на громадян – від 3060 грн до 6120 грн, на посадових осіб від 15300 грн до 21420 гривень.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.