Головна

324016768 5702815886433692 6318967335179113878 n

До юристів  Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної  правової  допомоги досить часто звертаються  громадяни України, які перемістилися з окупованих територій та територій де ведуться активні бойові дії з питанням як отримати спадщину на окупованій  території.

У зв’язку із потребою у роз’ясненні даних правовідносин, юристи центру підготували юридичну консультацію.

До війни відкривати спадщину можна було у місці останнього проживання померлого або за  місцем знаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна. В умовах воєнного стану  спадкова справа заводиться  за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, не залежно від смерті спадкодавця.

Для спадкування майна, яке знаходиться  на тимчасово окупованій території, громадянам слід звернутися до  нотаріальних  органів на підконтрольній Україні території.

Зауважимо!!!  Якщо громадянин України буде оформляти спадщину на окупованій території і отримає документ про право на спадщину, він не буде мати юридичної  сили і не буде створювати правових наслідків.

Тому, у разі смерті  спадкодавця на окупованій території, перед зверненням до нотаріуса, необхідно встановити факт смерті  спадкодавця на окупованій території, звернувшись із відповідною заявою до місцевого суду на підконтрольній території. Такі справи розглядаються невідкладно суддею з моменту подання такої заяви до суду.

Після отримання рішення суду, у найближчому   відділі  державної  реєстрації актів цивільного стану, необхідно отримати свідоцтво про смерть спадкодавця.

У подальшому, маючи на руках свідоцтво про смерть, а також докази родинних  відносин із спадкодавцем, заповіт, у разі наявності, оригінали правоустановчих  документів на спадкове майно, необхідно звернутись до державного або приватного нотаріуса на підконтрольній території, який видасть свдоцтво про право на спадщину на майно, яке знаходиться на окупованій території.

Звертаємо увагу, що за загальним правилом  строк прийняття спадщини становить  6 місяців з дня  смерті спадкодавця. Водночас, на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини  або відмови від її прийняття зупиняється але не більше ніж на 4 місяці.

Нагадуємо, отримати правову інформацію або роз’яснення з правових питань можна за безкоштовним номером 0800213103, або написати на вибір: в телеграм-чат, вайбер-чат, через кабінет клієнта чи застосунок БПД. Всі посилання тут: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua. Також безоплатну правову допомогу можна отримати у Старокостянтинівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Старокостянтинів, вул. Миру, 36, тел. (03854)4- 54- 75, 068 788 80 41.

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.