З 01 січня 2018 року діє новий Порядок направлення застрахованих осіб на лікування до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Порядком запроваджено новий механізм забезпечення застрахованих осіб такими соціальними послугами. А саме: застрахована особа або член її сім'ї (дитина в супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника) буде направлятись до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за її вибором відповідно до медичних показань визначеного профілю медичної реабілітації за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) закладу охорони здоров'я, де перебуває зазначена особа на лікуванні.

Застрахована особа з порушенням перебігу вагітності може направлятися в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу безпосередньо із жіночої консультації.

Застрахована особа, яка брала участь в АТО, має право на лікування (у супроводі членів сім'ї: чоловік/дружина, неповнолітні діти) за профілем «медико-психологічна реабілітація» за рахунок коштів Фонду один раз після демобілізації за наявності відповідних медичних показань.

Профілі медичної реабілітації:

- нейрореабілітація: підгострий період інсультів, черепно-мозкових травм;

- м'язово-скелетна реабілітація: підгострий період ортопедичних, травматологічних операцій, ревматологічних захворювань, опіків;

- кардіо-пульмонарна реабілітація: підгострий період інфаркту міокарда, стан після пролікованої стенокардії, після операцій на серці; підгострий період захворювань легень після операцій на легенях (у тому числі гнійних процесів не туберкульозного характеру); цукровий діабет;

- медико-психологічна реабілітація учасників АТО: порушення адаптації, розлади сну, розлади пов'язані зі споживанням їжі, соматоформні розлади, неврастенія;

- реабілітація після оперативних втручань на органах зору: підгострий період після операцій на органах зору;

- реабілітація при порушенні перебігу вагітності: ускладнена вагітність;

- інша (соматична) реабілітація: підгострий період після операцій на органах травлення, сечостатевої системи (видалення каменів із нирок і сечових шляхів), підгострий період після операцій на жіночих статевих органах.

Медична реабілітація призначається пацієнтам після закінчення гострого періоду захворювання в разі наявності обмежень життєдіяльності та виконання трудової діяльності і спрямована на відновлення здоров'я особи, яка працює, та повернення її до суспільно-корисної праці, профілактику ускладнень хвороб та зменшення витрат на допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Затверджено граничні розміри витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня лікування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу для застрахованої особи або члена її сім'ї (дитини в супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікуна, піклувальника), на 2018 рік – 600 грн (з ПДВ), для особи, що супроводжує, – 420 грн (з ПДВ).

Також затверджено Перелік санаторно-курортних закладів у розрізі медичної реабілітації для відшкодування витрат за надані застрахованим особам послуги із реабілітаційного лікування, який оприлюднено на офіційному веб-сайті Фонду соціального страхування України.

Відбір та направлення застрахованих осіб на лікування в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів здійснює лікуючий лікар та ЛКК.

Термін лікування також визначає лікуючий лікар та ЛКК, але не більше 24 днів. На час відновлювального лікування відкривається листок непрацездатності.

Заклад охорони здоров'я, де застрахована особа перебуває на лікуванні, протягом доби з моменту надання висновку ЛКК інформує орган Фонду за місцем обліку закладу охорони здоров'я або страхувальника про потребу зазначеної особи (з урахуванням показань і протипоказань) у подальшому лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із зазначенням профілю (медичний висновок).

Після отримання необхідних документів представник Фонду терміново укладає трьохсторонній договір (Фонд, санаторно-курортний заклад, застрахована особа) із узгодженою датою заїзду.

Заїзд до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу застрахована особа здійснює самостійно.

За докладнішою  інформацією з отримання реабілітаційного лікування прохання звертатись до Старокостянтинівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області за адресою:             м. Старокостянтинів, вул. К. Острозького, 43, тел.: (03854) 3-30-43 або його представництва в Полонському районі за адресою: м. Полонне, вул. Л.Українки, 101, тел.: (03843) 3-13-90.

Василь Миколайович Василик, начальник Старокостянтинівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області

Поділитися