Головна

Торгівля. війнаВід початку війни Росії проти України, за останніми даними ООН, майже 4 млн українців вимушено виїхали за кордон. Однак не всі з них розуміють мови країни, в яку вимушені виїжджати, а тому під виглядом допомоги та працевлаштування їм можуть надходити дуже сумнівні пропозиції.

         Ще до початку війни проблема торгівлі людьми була актуальною для України: наша країна перебувала на 49-му місці зі 167 країн світу в рейтингу поширеності сучасного рабства, лише за три роки майже 50 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми, а найчастіше жертвам цього явища ставали жінки, яких відправляли за кордон для надання сексуальних послуг, і чоловіки, які потрапляли у трудове рабство.

         Особливо питання торгівлі людьми загострилось в період вимушеної масової евакуації людей, коли всі кордони вводять спрощені режими пропуску.

         Правозахисники вже фіксують такі спроби зловмисників, й тому закликають всіх, а особливо молодь та жінок з дітьми, бути уважними та дотримуватися простих правил безпеки.

 

Щоб не стати жертвою торгівців людьми, слід робити:

  • тримайте при собі свій паспорт та в жодному разі не віддавайте свої документи. Показувати його лише прикордонникам під час проходження контролю. Паспорт бажано зберігати не просто в сумці, а десь близько до тіла;
  • зробіть копії важливих документів і надішліть їх на свою електронну пошту або сфотографуйте свій паспорт і надішліть фото людям, яким ви довіряєте;
  • за можливості знайдіть інформацію, хто здійснюватиме перевезення, сфотографуйте машину, її номер, за можливості — документи тих осіб, які організовують перевезення;
  • не сідайте до автомобілів поодинці, тримайтеся по двоє або троє;
  • домовтеся про певне кодове слово, знак або сигнал, що буде означати небезпеку та потребу в допомозі;
  • за найменших підозр повідомляйте в служби та/або організації: поліцію, прикордонникам, волонтерам, працівникам гуманітарних місій тощо;
  • повідомте рідним докладну інформацію про місце свого перебування та з ким та куди їдете.

         Не погоджуйтеся на роботу, якщо:

         - на вас давлять і вимагають  дати згоду негайно (бажаючих багато, чекати не будемо);

         - пропонують працювати нелегально (не треба платити податки, тому зарплатня більша);

         - не повідомляють назву та ім'я роботодавця та його реквізити (яке це має значення);

         - вимагають віддати паспорт або інші документи (це треба для одержання дозволу, оформлення договору і т.д.);

         - вимагають плату за працевлаштування (я маю компенсувати свої видатки на ваше працевлаштування і маю бути впевнений/впевнена, що ви не передумаєте);

         - не надають інформацію, яку роботу треба виконувати (яка різниця, ваша кваліфікація не має значення, розберетеся тощо);

         - пропонують явно завищену заробітну плату (це екслюзивна пропозиція, тільки для вас, бо я відчуваю до вас симпатію і т.д.) тощо.

         Пам’ятайте, що за допомогою ви завжди можете звернутися на гарячі лінії щодо запобігання торгівлі людьми у:

  • Польщі – Helpline +48 22 628 99 99
  • Чехії – +420 222 721 810, +420 222 717 171, 8 000 777 77
  • Болгарії – 0800 186 76
  • Словаччині – (гаряча лінія для громадян України) +421 918 366 968
  • Молдові – 0 800 77777 (дзвінки з Молдови), +373 22 23 33 09 (дзвінки з-за кордону).

         В Україні щодо цього питання ви можете звернутись до організації La Strada Ukraine на національну гарячу лінію із запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми, гендерної дискримінації за номерами 0 800 500 335 (зі стаціонарного) та 116 123 (з мобільного).

         Отримати консультації та психологічну підтримку:

  • Національна гаряча лінія для дітей та молоді – 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного телефону) або 116 111 (з мобільного);• Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації – 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного телефону) або 116 123 (з мобільного).

Чат-бот у мережі Telegram «Дитина не сама» (@dytyna_ne_sama_bot) допомагає дітям у складних ситуаціях під час воєнного стану.

В Хмельницькій області можна звертатись до служб у справах дітей за місцем проживання, а також за телефонами: 79-46-51, 75-27-20, 65-72-50.

         За консультаціями, психологічною та правовою підтримкою також можна звертатися через Messenger, Telegram, Skype.

         За ініціативи Урядової Уповноваженої з гендерної політики та Міністерства соціальної політики України, за підтримки проекту «Супровід урядових реформ в Україні» створено веб-сайт safewomen.com.ua – швидкий та зручний спосіб швидко отримати корисну інформацію з питань протидії торгівлі людьми та гарячу лінію екстреної допомоги в усіх країнах ЄС (112).

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.