Головна

изображение viber 2022 10 07 14 45 19 997

Відповідно до Закону України «Про відходи», побутові відходи – це змішані та/або роздільно зібрані відходи від домогосподарств, включаючи відходи паперу, картону, скла, пластику, деревини, текстилю, металу, упаковки, біовідходи, відходи електричного та електронного обладнання, відходи батарей та акумуляторів, небезпечні відходи у складі побутових, великогабаритні та ремонтні відходи, а також змішані та/або роздільно зібрані відходи з інших джерел, якщо ці відходи подібні за своїм складом до відходів домогосподарств. Серед джерел утворення таких відходів – житловий будинок, підприємство, установа, організація, земельна ділянка, тобто об’єкти, на яких вони утворюються.

До переліку відходів рослинного походження входять трава, гілля, рештки рослин (бадилля). Листя, подрібнені гілки деревини рослин i трав’янисті рештки квітково-декоративних рослин та скошених газонних трав, що утворюються при здійсненні догляду за зеленими насадженнями на прибудинкових територіях та на присадибних земельних ділянках. Зазначені відходи утворюються у великій кількості, не є твердими побутовими відходами та не входять до норми утворення побутових відходів населенням, а отже не підпадають під дію положень Публічного договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами, виконавцем за яким є комунальне підприємство комбінат комунальних підприємств Старокостянтинiвської міської ради. 

В зв’язку з напруженою економічною ситуацією в країні, суттєвим здорожчанням паливо-мастильних матеріалів, запчастин, збільшилися витрати  на вивезення побутових відходів, в складі яких були залишки  рослинності, гілля, бур’яни. Така ситуація спричиняє  додаткове навантаження  на комунальне підприємство, що призведе до підвищення тарифів та збільшення плати за вивезення сміття від кожного мешканця громади.

Враховуючи зазначене, найбільш ефективним методом по утилізації залишків рослинності, трави, уламків гілок, опалого листя є компостування. Компостування - це процес повторного використання залишків рослинності, гілля та відходів двору для виробництва добрив. Компостувати залишки рослинності необхідно на території власних домогосподарств в компостних купах або ямах. Метод компостування є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю.

Для вивезення  залишків рослинності, гілля, бур’янів  від приватних домоволодінь та прилеглих до них земельних ділянок власникам домогосподарств  необхідно звернутись  до комунального підприємства комбінату комунальних підприємств Старокостянтинiвської міської ради щодо оформлення додаткової угоди про надання таких послуг. Також, власники земельних ділянок та приватних домогосподарств можуть  спільно, за домовленістю між собою звертатись в комбінат комунальних підприємств Старокостянтинівської міської ради для отримання послуги з вивезення залишків рослинності, гілля, бур’янів, бадилля.

Разом із тим  нагадуємо, що відповідно до чинного законодавства, спалювання залишків сухої рослинності,  побутового сміття категорично заборонено та  під час дії військового стану прирівнюється до диверсії, за що передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Пропонуємо один з найпростіших варіантів будівництва компостної купи для приватних домогосподарств. Компостування - незвичайний процес, завдяки якому скорочується кількість відходів на присадибних ділянках та отримання якісних добрив.

 

 

 

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.