Головна

Рак - це загальне позначення більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Онкологічне захворювання - це завжди трагедія. Але в наш час добре відомі причини виникнення ракових захворювань, і це дає можливість запобігти приблизно одну третину нових випадків. При виявленні ракової пухлини на ранніх стадіях можливе успішне лікування.

Значна частина онкологічних захворювань викликана п'ятьма основними факторами ризику: високий індекс маси тіла, недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну і алкоголю. Питома вага характеру харчування в розвитку раку становить 30-35%, куріння-30%, інфекційних (вірусних) агентів - 17%.

Для профілактики онкологічних та інших захворювань існують універсальні медичні рекомендації:

- виключити куріння і вживання алкоголю;

- вживати різноманітну і здорову їжу на основі рослинних продуктів і з низьким вмістом жирів. Обов'язкова присутність в раціоні харчування овочів і фруктів, які забезпечують організм рослинною клітковиною, вітамінами і речовинами, що володіють протипухлинною дією (жовто-червоні овочі і фрукти, капуста, особливо броколі, цвітна, брюссельська, цибуля, часник). Необхідно регулярне вживання рослинної клітковини (цільні зерна злакових, крупи, хлібці, висівки). Обмежте вживання копчених, смажених і консервованих продуктів. Віддавайте перевагу тушкованій, вареній їжі і приготованій на пару.

- регулярно займатися спортом і підтримувати оптимальну вагу Надмірна вага є чинником ризику розвитку багатьох злоякісних пухлин; у жінок - раку ендометрія, шийки матки, яєчників, молочних залоз; у чоловіків - раку передміхурової залози, товстої кишки; раку підшлункової залози у осіб обох статей. Достатні фізичні навантаження знижують ризик розвитку раку товстої кишки на 50%. У жінок в постменопаузальному віці щоденна піша прогулянка протягом 30 хвилин знижує ризик виникнення раку молочної залози на 20%, а у жінок з нормальною вагою - на 37%.

- дотримуватися режиму сну. Хороший нічний сон також вносить свій внесок у поліпшення здатності організму боротися з раком.

- обмежити вплив сонячних променів. Рекомендується бути особливо обережним з сонцем дітям, підліткам, рудоволосим, блондинкам, що мають найбільш чутливу шкіру. Захищати від сонячних променів необхідно пігментні плями, які в результаті інтенсивного загару можуть перероджуватися в пухлини.

У профілактиці онкологічних захворювань важливо виявлення і усунення передпухлинних захворювань.

Онкозахворювання нерідко виникають на тлі тривалих хронічних захворювань, званих передпухлинними. Наприклад, злоякісних пухлин шлунка в 15% випадків передували довго існували виразки, хронічний атрофічний гастрит, в 30% випадків раку молочної залози - фіброаденоми, в 42% раку шийки матки - незагойні ерозії. Теж можна сказати про рак прямої кишки (поліпи, тріщини), порожнини рота, нижньої губи (хронічні виразки), раку шкіри (хронічні травми, трофічні виразки, келоїдні рубці).

Для профілактики виникнення деяких видів раку, таких як рак молочної залози, товстої кишки і матки, рекомендується проходити систематичні обстеження:

- мамографія (дослідження молочних залоз) - щороку, починаючи з 40-річного віку;

- колоноскопія (огляд і оцінка стану внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціального зонду) - кожні 5-10 років починаючи з 50-річного віку;

- цитологічне дослідження мазка (діагностика захворювань шийки матки) - кожен рік, починаючи з 18-річного віку.

Регулярне проходження профоглядів значно знижує ризик онкозахворювань за умови їх ранньої діагностики.

На сьогоднішній день проблема злоякісних новоутворень жіночих статевих органів залишається однією з важливих медико-біологічних і соціально-економічних  питань в Україні.
Щорічно в Україні виявляють біля 160 тисяч нових випадків онкозахворювань, із них 16 тисяч – онкологічна патологія. Найбільш розповсюдженими формами серед жінок є рак молочної залози, товстої і прямої кишки, а також рак шийки матки.

                Щодня в Україні від раку шийки матки помирає 6 жінок.

Однією із розповсюджених причин виникнення раку шийки матки є вірус папіломи людини, вакцинація від якої є одним із ефективних методів попередження даного захворювання.
Стан жіночого здоров’я – це дуже важливе питання для України в цілому і для кожної сім’ї окремо. Так уже сталося, що в Україні здавна здорова, працездатна, з оптимістичними настроями жінка була і є основою, на якій тримається благополуччя та лад в сім’ї.
Основною причиною виявлення онкопроцесу на II, III, IV стадіях є відмова жінок від проходження своєчасних профоглядів. Дуже часто вони не проходять їх по 5-10 і більше років. Навіть власноруч пишуть відмову на прохання медпрацівників пройти обстеження.
Нагадуємо, що щорічний онкопрофогляд – це огляд і обстеження здорової людини, яка не має ніяких скарг і відхилень в стані свого здоров’я.
Онкопрофогляди проводяться в жіночій консультації і в оглядовому кабінеті. Цим оглядам щорічно підлягають жінки і дівчата з 18 років. А коли у дівчини чи жінки з’являються скарги і симптоми зі сторони жіночих статевих органів, то не потрібно чекати цілий рік, необхідно негайно звернутися до лікаря.

Статистичні дані показують, що онкологічні захворювання в жінки можуть виявлятися в будь-якому віці, але дуже важливо цього не допустити, а своєчасно виявити і пролікувати передпухлинні захворювання.
Молодим жінкам, а особливо перед плануванням вагітності, необхідно звернутися до лікаря з метою повного обстеження і, за необхідності, оздоровлення .
Кожна жінка повинна обов’язково поцікавитись результатами цитологічного мазка, взятого при онкопрофогляді. Ультразвукове обстеження жіночих статевих органів не може замінити онкопрофогляд. До обстеження на УЗД обов’язково повинен бути огляд жінки лікарем. Жінки, в сім’ї яких були випадки злоякісних новоутворень, знаходяться в групі ризику і повинні з особливою увагою ставитися до свого здоров’я

Хочеться відмітити, що тільки під час проведення онкопрофогляду у лікаря з обов’язковим цитологічним обстеженням даний огляд можна вважати якісним і гарантувати здоров’я жінки.
Дорогі жінки! Візьміть профілактику за норму! Пам’ятайте, що кожне захворювання краще попередити, ніж потім лікувати!

 З повагою директор А.І. Швець                         

 та медичний колектив КНП “Старокостянтинівський ЦПМСД”

Поділитися

Контакти

Хмельницька область

м.Старокостянтинів, 

вул. Острозького, 41, 

індекс: 31100

тел: (038-54) 3-23-55

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.